Popfesztivál 2017 a Marczin

Földessy Margit, a Szindra Társulat vezetője 1999-ben rendezte meg először a Popfesztivált. A jelenlegi tanítványaival újra színpadra állítják a musicalt a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A próbák négy hónapja kezdődtek, április 21-én, pénteken volt a bemutató. Margit az új előadás aktualitásáról, üzenetéről mesélte el gondolatait.

Amikor először rendeztem a Popfesztivált, akkor is az volt a mániám, hogy ezzel a darabbal valamit üzenni kellene a fiataloknak. Sajnos, az üzenet nem sokat változott. Most is felkiáltójeles tény, hogy vannak dolgok, amikbe bele lehet halni.

A legnagyobb bánatom az, hogy a témának még mindig van aktualitása. Sőt. A fesztiválok korszakát éljük. Ha az ember körülnéz egy fesztiválon, akkor bizony könnyek szöknek néha a szemébe, mert vannak, akik nem ismernek mértéket. A fiatalok közül nagyon sokan kergetik az adrenalint, valami helyett. Nem tudom, mi helyett, ezt próbáljuk a társulattal együtt megfejteni. Ők is a fesztiválozó korosztály tagjai, ha az ember velük készít előadást, akkor annak személyük is nyomatékot ad.

Egy bizonyos életkorban az ember kísérletezik, kipróbál dolgokat, bulizik. Ki mennyit. Most ezt egy kicsit vadabbul teszik a gyerekek, és sokkal több veszély leselkedik rájuk. Ezekre a veszélyekre szeretném én és a munkatársaim, tanítványaim felhívni a figyelmet. A szereplők személyes tapasztalatain, élményein keresztül lehetséges megteremteni a fesztivál valódi hangulatát, ami színpadon egyáltalán nem könnyű. Sokat dolgoztunk a próbákon azon, hogy ez a hangulat megszülessen, éltre keljen, hogy közvetíteni tudja azokat az üzeneteket, amiktől az előadás 2017-ben is fontos. Ez nem egy felújított előadás, ez egy új előadás, amit a mostani tanítványaimmal együtt hozunk létre. Azokat a karaktereket kell megformálniuk, amikről nekik vannak primer tapasztalataik. Szeretném, ha a fesztiválozó és nem fesztiválozó fiatalok és szüleik, de a velük foglalkozó pedagógusok is meghallanák és megértenék az előadás üzenetét. Sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy nem lesz egy kicsit durva? Én azt gondolom, hogy az üzenetek felkiáltójeleit elég határozottan kell megrajzolni, ha csak szépelgünk, attól a veszély még veszély marad. Nem célom a megbotránkoztatás, de általában minden rendezésemben „van ami kiveri a biztosítékot”, kizárólag azért, hogy az üzenet felkiáltójelei beégjenek, és ne csak súrolják a felszínt.

Az előadást két szereposztásban játsszuk, a bemutatók időpontjai:

ÁPRILIS 21. PÉNTEK 19.00 ÉS ÁPRILIS 30. VASÁRNAP 19.00

Zene: PRESSER GÁBOR

Dalszöveg: ADAMIS ANNA

Színpadra alkalmazta: PÓS SÁNDOR

Rendező: FÖLDESSY MARGIT

József: Szölösi Attila / Csákvári Krisztián

Eszter: Szekér Dóra / Pertics Villő

Beverley: Makofka Blanka / Hunyadkürti Éva

Kígyó: Kunert Mandula / Zavaros Anna / Tóth Kata

René: Kunics Olivér / Szentkuti Ákos

Marianne: Zavaros Anna / Vén Evelin

Bill: Germán Péter / Juhász Kristóf

Manuel: Béres Bence / Kelemen Márk

Juana: Rajó Zita / Zsoldos Alina

Fiú: Cseplye Dániel / Horváth Márk

Frantisek: Lakatos János / Gárdai Péter

Joshua: Benesovits Áron / Rajnai Lázár

Rendőr: Forgács Róbert / Mitnyik László / Sipos Sándor

Apa: Kosynus Tamás / Haraszti Bálint

Pokol Angyala: Kocsis Gábor / Béres Bence

1. Lány: Horváth Dóra / Bodnár Fanni

2. Lány: Muraközi Lili / Nagy-Gellai Laura

Kisfiú: Suri Borisz / Jakab Ádám / Nyári László

További szereplők: Eőry Anna, Kovács Fanni, Lovas Juci, Major Mátyás, Paizs Ádám, Trautmann Máté

Koreográfia: Szabados Tímea

Korrepetitor: Hunyadkürti Éva

A rendező munkatársai: Cseplye Dániel, Kiss Réka és Benesovics Áron

Hang és fény: Forgács Péter, Major Mátyás és Langó Ádám

Producer: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. – Marczibányi Téri Művelődési Központ, Klebelsberg Kultúrkúria