Mu Színház: Interjú Hód Adriennel, a Hodworks társulat alapítójával a „Hodworks hétvége” kapcsán (november 4-5.)

A MU Színház által csak Hodworks Hétvégeként emlegetett esemény keretében két olyan előadást ajánlunk a nézőknek, amelyeknek a bemutatója is ugyanitt volt látható. A halandóság feltételei 2014-ben keletkezett, a Grace című darab viszonylag új, 2016-os alkotás. Hód Adriennel, a társulat alapítójával beszélgettünk.


Hód Adrienn: Az improvizáció maga a módszer a darab létrehozásában a műhelymunka alatt

A MU Színház által csak Hodworks Hétvégeként emlegetett esemény keretében két olyan előadást ajánlunk a nézőknek, amelyeknek a bemutatója is ugyanitt volt látható. A halandóság feltételei 2014-ben keletkezett, a Grace című darab viszonylag új, 2016-os alkotás. Hód Adriennel, a társulat alapítójával beszélgettünk.

Milyen alkotófolyamat vázolható fel ezeken az előadásokban keresztül?

Nagyjából hasonló jellemzi a két munkát. Először kiindulópontokat adok a táncosok számára, melyek vagy valamilyen fizikális irányt, vagy érzeteket, gondolatokat jelölnek. Ők pedig ezek alapján kezdenek el dolgozni úgy, hogy saját véleményüket, reakciójukat hozzák és teszik láthatóvá-hallhatóvá. Az általuk hozzáadott dolgok mind-mind valamilyen történésben jelennek meg. Közben játszunk, beszélgetünk és figyelünk, próbáljuk értelmezni, ami történik, de leginkább elmerülünk ezekben a kreatív eseményekben. Majd eljön a pont, ahol választani kell, hogy merre tovább. Egy alkotófolyamat során van, hogy több irány is kirajzolódik, de van, hogy annyira egyféle tart az egész, hogy nem kérdés, hogy mi valósuljon meg. Ezen a ponton belép a dramaturg is - ami mindkét esetben Szabó-Székely Ármin volt - és egyre több történés kezd ismételhetővé válni. A folyamat nagyon fontos része, hogy értsük egymást a táncosokkal/alkotótársakkal. Ehhez meg kell teremteni egy közös nyelvet, mely nem mindig egyszerű. Ez egy hosszú folyamat, aminek eredményeképp a darab részei végül ismételhetővé kezdenek válni és lassan megszületik az előadás. A következő projektemnél viszont más módszerrel tervezek dolgozni a táncosokkal. A munka legelején szeretnék velük külön-külön kezdeni és jobban bevonni az ő érdeklődési területeiket is. 

Az alkotói folyamatban jelenlévő improvizáció teret kaphat-e később is, változtathat-e a már kész művön? Mást lát-e az, aki ismételten megnézi a MU színházban az előadásokat?

Az improvizáció maga a módszer a darab létrehozásában a műhelymunka alatt. Az alkotófolyamat egy bizonyos pontján viszont fixálódik a teljes struktúra és benne azok a fontos elemek, melyekkel megtartható. Így, a hatás mindig ugyanaz marad. A színpadi előadás során bár jelen van az egyébként nélkülözhetetlen improvizáció – hiszen maga a nyelvezet ebből áll össze-, de csak olyan mértékben és jellegben, amely erősítője és mozgatója a történésnek.

A humor megjelenése eddigi alkotásaid jelentős elemét képezte, a groteszktől a burleszkig. Ez az eszköz véleményed szerint mennyiben/hogyan segíti hozzá a kezdő nézőt a darabok befogadásához?

A humor valóban erőteljesen megjelenik az utóbbi előadásainkban. Én, személy szerint szeretem, amikor több szemszögből átélhetek egy történést. Ettől megkönnyebbülök, ami szerintem fontos történés az életünkben. 

Milyen hívószavakkal tudnád ajánlani a Hodworks hétvégét azoknak a nézőknek, akik még nem látták a darabokat?

A szórólapon szereplő hívószavakon kívül - ami a Grace-nél revügörlök, eksztázis, szenvedélytörténetek, A halandóság feltételeinél pedig disszonáns, hangos, szépség- azt mondanám azoknak, akik még nem láttak Hodworks előadást: élvezetes. :) 

Milyen jövőbeni terveid vannak új előadásokat illetően?

2017. februárjában egy új Hodworks alkotást viszünk színpadra, melynek bemutatója ismét a MU Színházban lesz. Ezt követően tervezünk egy három hónapos műhelymunkát gyerekekkel/fiatal táncosokkal, amiből egy előadás fogja kinőni magát. Ebben Vadas Zsófia Tamara, Varga Viktória, Molnár Csaba lenne velem együtt a kreatív csoport. 

A Hodworks Hétvégével kapcsolatban bővebb információk elérhetők a MU Színház honlapján, illetve facebook eseményében.