Újjászületik a Pécsi Balett

2017. a Pécsi Balett számára vitathatatlanul az újjászületés éve. A mai naptól a társulat a Zsolnay Kulturális Negyed Rezidens balettegyütteseként már az új székhelyén, az E78-ban próbál, dolgozik. Pécs város önálló balettegyüttese első munkanapját a sajtó jelenlétében ünnepelte együtt mindazokkal, akik az önállóság megteremtéséhez hozzájárultak és azokkal, akik hosszú évek óta erre vártak. Jelen voltak a társulat mostani és egykori tagjai, alapítók, Tóth Sándor és Herczog István korábbi igazgatók. Vincze Balázs balettigazgató a társulat összes egykori és jelenlegi tagja nevében fejezte ki ismételten köszönetét dr. Hoppál Péter államtitkárnak és dr. Őri László alpolgármesternek, akik felismerték a fontosságát és szívügyüknek tekintették a Pécsi Balett önállósodását. 

Az állami és a városi támogatás nélkül mindez nem történhetett volna meg. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár tánctörténeti eseménynek nevezte az önállósulást, hangsúlyozva, hogy ezzel “új sebességfokozatba” kapcsolhat a Pécsi Balett. Őri László Pécs kultúráért felelős alpolgármestere szerint a szakmai autonómia óriási léptékváltást jelent a Pécsi Balett működésében, melyet a város örömmel támogat. Vincze Balázs az önállóság azonnali hozadékait emelte ki beszédében: „Januárban megalakult a Pécsi Balett Nonprofit Kft. s már februárban záporoztak a megkeresések. Elképesztő öröm volt szabadon elfogadni az első felkérést, mely a Magyar Nemzeti Balettől érkezett 2018 tavaszára az Erkel Színházba. Szinte rögtön egyszerre két külföldi turnéra is felkérték a társulatot: augusztusban a világ egyik legrangosabb táncfesztiváljára utazunk Izraelbe, a 30. Karmiel Fesztiválra, s mellette még 5 helyszínen lépünk fel a Carmennel. A meghívás jelentőségét az is jelzi, hogy Aharon Solomon fesztiváligazgató itt van körünkben. A teljes októbert Mexikóban töltjük, egy közel 20 előadásos turnéra utazunk a tengerentúlra. A külföld mellett természetesen a komolyabb budapesti és országos jelenlét is a célunk, s mivel önállóak vagyunk, már számos előadásunk le is van kötve a következő évadra az ország legkülönbözőbb helyszínein. 

A Nemzeti Táncszínházzal még szorosabbá válhatott együttműködésünk, melynek eredményeként 2017. karácsonyán 4 előadás lesz a Müpa Fesztiválszínházában a nagy sikerű Diótörőnkből. Kaposváron a 70-es években volt utoljára bebérletezett előadása a Pécsi Balettnek: a következő évadban Hófehérke és a hét törpe című mesebalettünket minimum 6 alkalommal játsszuk a színház bérletrendszerében – ezt is a Nemzeti Táncszínházzal történő együttműködésben valósítjuk meg. Június végén színpadra lépünk Placido Domingo-val, júliusban a Vizes VB nagyszabású megnyitóján a Pécsi Balett táncművészei is közreműködnek. Boldog vagyok, hogy végre szabadon azt csinálhatjuk, ami a dolgunk: megvalósíthatjuk a saját művészi elképzeléseinket, utazhatunk és a nemzetközi missziónkat is betölthetjük, Pécs városát és hazánkat képviselve a tánc mindenki által érthető nyelvén.”

 A társulat szeptember 15-én a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében mutatja be A makrancos hölgy című táncjátékot Földi Béla koreográfiájával a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán, melyet a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban hoznak létre, s melyből 15 előadás lesz a színház bérletrendszerében. 2018. április 20-án az új játszóhelyükön a ZSKN E78-ban Diamonds címmel két egyfelvonásos koreográfiát mutatnak be: Leo Mujic és Földi Béla készítenek fesztiváldarabokat. A Magyar Táncművészeti Egyetemről szerződik a Pécsi Baletthez Karin Iwata és Walter Macchiaroli, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumból Dowidat Sára, Frank Edina és Kaiser Fruzsina érkeznek új tagként a Pécsi Baletthez. 2017. június 7. 

 Forrás: Pécsi Balett Fotó: Tóth László