Évadzáró társulati ülés a Magyar Színházban

A színház a 2016/17-es évadban 282 saját előadást tartott.
Az előadások mellett 50 vendégrendezvény is helyet kapott, köztük a PS Produkció előadásai, a Pécsi Balett előadásai, az Amiről még nem meséltem – beszélgetéssorozat élsportolókkal, több koncert és iskolai ünnepség, valamint a Pesti Magyar Színiakadémia vizsgaelőadásai.

Összehasonlításképpen és a számok bűvöletében

2015-ben 227 saját előadáshoz képest 2016-17-ben 282 előadás volt, 55-tel több.
A 2015/16-os évadban 62 előadás volt akadálymentesített látás- és hallássérültek számára, a 2016/17-es évadban 89 előadás, ebből 7 alkalommal pedig egyszerre jelnyelvi tolmácsolás és audionarráció is jelen volt az előadáson.
2015. október 2 és 2017. május 25 között több mint 150 előadás valósult meg látás- és hallássérültek számára akadálymentesítve, és ezzel a Pesti Magyar Színház jóval az országos átlag fölött teljesített és vélhetően legelöl áll.
AZ elmúlt évadban október 24-én konferenciát rendeztünk az „I. Akadálymentesítés az előadó-művészet területein nemzetközi konferencia és workshop” címmel. Az egész napos, nagyszabású rendezvényen 309-en vettek részt.

Eladási és bevételi számok

Két évvel ezelőtt – Zalán János igazgató hivatalba lépésekor – az eladható jegyek száma 82.999 volt, most 123.521.
Fizető néző 56.271 volt, most 102.546
Látogatottság: 67,8 % most: 84,93 %
A jegybevétel két év alatt megduplázódott anélkül, hogy a Magyar Színház jegyárat emelt volna. 117.494.875 forintról 233.173.622 forintra nőtt.
A Pesti Magyar Színház a 2016/17-os évadot 332 előadással zárta, ezek között a saját előadások nézőszáma az előző évadokhoz képest még tovább növekedett.

A 2017-18-as évad tervei

A Magyar Színház a 2017/2018-as évadban is a műfaji sokszínűségre és a színvonalas szórakoztatásra törekszik. Az évadra tervezett bemutatói között szerepel a Queen együttes slágereit megszólaltató WE WILL ROCK YOU és a HOLNAP TALI sorozat musicalváltozata ugyanúgy, mint a drámairodalom klasszikusai, a RÓMEÓ ÉS JÚLIA és az ÁRMÁNY ÉS SZERELEM, de az igaz történeten alapuló NAPTÁRLÁNYOK is, amely elmeséli, miért vállal néhány tisztes korú hölgy erotikus fotózást egy fontos közös ügyért.

A NAGYSZÍNPADON:

2017. október 7-én
a PS Produkció és a Pesti Magyar Színház közös produkciója a Pesti Magyar Színházban:
Queen–Ben Elton: WE WILL ROCK YOU című musicalje 
Rendező: Cornelius Baltus

2017. október 7-én
a Soproni Petőfi Színház és a Pesti Magyar Színház közös produkciójaként Sopronban:
Eisemann Mihály-Zágon István-Nóti Károly: HIPPOLYT, A LAKÁJ című zenés vígjátéka 
Rendező: Eperjes Károly

2017. november 17-én 
Búss Gábor Olivér-Buzás Mihály-Passo Doble-Kirády Attila-Johnny K. Palmer-Szente Vajk 
HOLNAP TALI című musicalje
Rendező: Szente Vajk

2018. február 16-án 
Friedrich Schiller: ÁRMÁNY ÉS SZERELEM című drámája
Rendező: Eperjes Károly

2018. március 24-én 
William Shakespeare: RÓMEÓ ÉS JÚLIA című tragédiája
Rendező: Lengyel Ferenc

A KAMARASZÍNPADON:

2017. szeptember 29-én 
Gary Barlow -Tim Firth: NAPTÁRLÁNYOK című vígjátéka, amelynek az olvasópróbáját már megtartottuk 
Rendező: Tallós Rita

A VASFÜGGÖNY MÖGÖTTI JÁTÉKTÉREN:

2018. április 20-án 
Lőrinczy Attila: BALTA A FEJBE című tragikomédiája 
Rendező: Horváth Illés

A SINKOVITS IMRE STÚDIÓSZÍNPADON:

2017. december 1-jén
Topolcsányi Laura: Tibikém! Neked minden végszó? című színházi játéka „körbe-gurba zenével”
Rendező: Gaál Ildikó

2018. április 27-én 
Eugéne Ionesco: Székek című egyfelvonásosa
Rendező: Szabó K. István

A bemutatók és a műsoron maradó darabok teljes listáját itt találja.

A Pesti Magyar Színház hagyományos díjai

Farkas–Ratkó-díj (vándorgyűrű alapítva: 1884)
Szatmári Attila

Főnix díj (alapítva: 2003)
A társulat szavazatai alapján:
A legjobb női főszereplő: Benkő Nóra
A legjobb férfi főszereplő: Pavletits Béla 
Az Igazgatóság döntése alapján a Főnix különdíj tulajdonosa: Balázs András műszaki vezető

A társulat nagy szeretettel köszöntötte Tóth Évát a 40 éves színművészi jubileuma alkalmából;
Suskovits Péter fővilágosítót a 30. jubileuma alkalmából;
Mészáros Gábor világosítót a 25. jubileuma alkalmából;
és Tóth Sándor színművészt 25 éves színművészi jubileuma alkalmából.

A társulattól Tóth Sándor színművész búcsúzott, közalkalmazottként nem itt folytatja pályafutását, de a játszott szerepeit megtartja.

Színházpedagógia számokban

A 2016-2017-es évadban összesen 176 színházpedagógiai foglalkozást tartott a Magyar Színház, ebből 154 foglalkozás külső helyszínen, 22 foglalkozás a színház épületében valósult meg, Egervári György és Kálócz László vezetésével, Takács Géza, Horváth Illés, Gáspár Kata és Soltész Bözse közreműködésével. A foglalkozásokon összesen 4020 diák vett részt.

A színház színházpedagógiai programjában jelenleg kilenc előadáshoz kapcsolódik foglalkozás, melyek az előadásban felmerülő életkori problémákra fókuszálnak, alapvetően döntési helyzetekre épülve kínálnak színházi jellegű szerepjátékot és közös gondolkodást a résztvevők számára.

Köszönet illeti a kiemelkedő eredményekért a programban résztvevő művészeket, valamint a színházpedagógusokat, Egervári Györgyöt és Kálócz Lászlót.

Társadalmi felelősségvállalás

A Pesti Magyar Színház a kedvezményes árú jegyek mellett azzal is támogatta a Gyengénlátók Iskoláját, hogy 2017. május 2-án otthont adott az iskola Alapítványi Estjének, melyen az iskola diákok és tanárok együtt léptek fel.

Az akadálymentesítés mellett másik komolyan vett feladata volt a színháznak, hogy azok is nézőkké váljanak, akiknek az igényük talán meglenne rá, de a lehetőségük aligha. Megtehetnénk, hogy súlyosan leszállított áron csalogatjuk a nézőket a színházba, de nem ezt tesszük – mondta el Zalán János igazgató. – Hanem kapcsolatba léptünk a Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, a Rákospalotai Lánynevelőintézettel, a csepeli Burattino Iskolával és felajánlottuk nekik a nyílt próbákat, főpróbákat és esetenként egyes előadásokat is.

A Születéstörténetek felolvasó maratonnak – amelyet május elején, anyák napján tartottunk – a társadalmi hasznosságán túl kézzelfogható haszna a sajtómegjelenésekben volt és abban, hogy olyan színészek jöttek el hozzánk felolvasni, akik régen nem jártak erre. Peremartoni Krisztina, Mácsai Pál, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet.
Külön öröm számunkra, hogy a felolvasók közül Hegyi Barbarával és Igó Évával a következő évadban, mint főszerepet játszókkal találkozhatnak a nézőink.

A Gyerekfesztivál kétnapos folyamatos élmény volt a színházba érkező gyerekeknek, jól megnyújtva azt az időt, amit nálunk töltöttek volna. A fesztiválon résztvevő művészek és a kreatív csapat nagyszerűen működött együtt, igazán sajátjuknak érezvén a rendezvényt, amiért ugyancsak köszönet jár!
Az említett 89 előadásból 8 előadáson vettek részt a Gyengénlátók Általános Iskolájának diákjai; összesen 96 tanuló és 33 kísérő.
Az idei évadban akadálymentesített előadásokra 650 fogyatékos személy vásárolt jegyet, és kb. 300 kísérő.

Ugyancsak nagy öröm számunkra, hogy a Látható Láthatatlan Program keretében Benkő Nóra vezetésével 5 foglalkozás valósult meg, Takács Géza és Gáspár Kata közreműködésével.

2016. szeptember 17-én a Színházak Éjszakáján 30 fogyatékkal élő embertársunk ismerhette meg színházunk kulisszatitkait.”

Zalán János beszéde végén megköszönte a Magyar Színház minden dolgozójának felelősségteljes és áldozatos munkáját, majd a nyári pihenő után augusztus 21-ére hirdette meg a 2017/2018-as évadnyitó társulati ülés időpontját.