Díjazták a leggyorsabb lábú színészeket és muzsikusokat

PAPAGENO VARÁZSFUTODA KUPA - 2017.

A 32. Wizz Air Budapest Félmaraton keretében idén eloször rendeztek külön versenyt a klasszikus vagy jazz-zenét játszó muzsikusok, zenekarok 3 fos futócsapatainak. A Papageno Varázsfutoda Kupán a hazai zenei élet sportemberei kitettek magukért, hiszen 22 váltó 66 futója jelentkezett az Európában is egyedülállónak számító különversenyre.
Muzsikusaink a fováros legszebb pontjait érinto útvonalon tartották a ritmust a 15 ezres futóverseny nemzetközi mezonyével, a váltásoknál pedig megmutatták, hogy a zenekari összhang nemcsak a pódiumon fontos. 

A legtöbb csapatot a Budafoki Dohnányi Zenekar nevezte, 4 trióval álltak rajthoz. Velük futott külsosként Cser Krisztián operaénekes és Gyöngyösi Levente zeneszerzo is. A Budapest Filharmónia Társaság Zenekara színeiben az Operaház muzsikusai rótták a kilométereket. A Nemzeti Filharmonikusok a találó "Futottak még" névre keresztelt trióval vett részt a versengésben. Annak ellenére, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar mindhárom csapata a legmesszebbrol érkezett, a legmesszebbre is jutott, ugyanis valamennyi trió dobogós helyen ért célba. 

A jazz mufaját a Váczi Eszter Quartet képviselte. A futótrióban a névadó énekesno, Váczi Eszter, illetve Gátos Iván zongorista álltak rajthoz. A csapat további tagjaként a versenyben egy rajongójuk, Dr. Elek-Belus Fruzsina is erosítette oket. 

A Papageno Varázsfutoda Kupa idei abszolút gyoztese a Budapest Show Kórus triója lett.
A névadó Papageno is kitett magáért, a 32. Wizz Air Budapest Félmaratonon ugyanis két csapatot is indított.

A díjátadón a legjobbaknak járó elismerést Máth István, a BSI versenyigazgatója, valamint a Papageno képviseletében Pálfi Áron adták át.

Papageno Varázsfutoda Kupa - Eredmények

Férfi triók
1. Budapest Show Kórus 01:46:43
2. Szombathelyi Szimfonikus Lajhárok 01:49:04
3. Prestissimo Savaria 01:53:10

Noi triók  
1. Fitt Klasszikusok 02:04:30
2. Rózsaszín párduc vonós trió 02:05:39
3. Dohnányi - Fiszkiri 02:19:44

Vegyes triók  
1. Fenomén Fúvós Futók 01:50:22
2. Largo Savaria Mix 01:53:10
3. Óbudai Danubia Zenekar 01:53:16


FUT A SZÍNHÁZ - 2017.

A Fut a színház program hagyományosan a SPAR Budapest Maraton keretében hívja versenyre a budapesti és vidéki színházak, színházi fesztiválok, muvészek, szakemberek, vagyis a teljes színházi szakma csapatait. 2011-ben 8 csapat versengett ebben a kategóriában, idén 35 színházi csapat futott, ami abszolút rekord e különverseny történetében. Mindehhez az is hozzájárult, hogy idén eloször az októberi futófesztivál mindkét napján rajthoz állhattak a muvészek: szombaton a 4x2 km-es V4 Váltóban, vasárnap pedig a klasszikus maratoni táv 4 fos váltóversenyében, a Flora Maratonstafétán indulhattak a csapatok. Azaz: két felvonást is rendezett a BSI a világot jelento aszfalton.

A 2011-es kezdetektol szerepelnek a versenyen a Nemzeti Táncszínház és az Operaház csapatai, de a József Attila Színház, a CENTRÁL Színház, a Színmuvészeti Egyetem, a Nemzeti Színház és az Ördögkatlan Fesztivál futói is többszörös résztvevok. Újoncként szerepeltek az eseményen a Budapest Bábszínház és a Bethlen Téri Színház csapatai, illetve a Budaörsi Latinovits Színház fiatal muvészei. Eloször húztak futócipot a Magyar Állami Népi Együttes táncosai is - eloszlatva azt a tévhitet, hogy a lábukkal/testükkel dolgozó muvészek idegenkednek a futástól, féltik a lábukat. 

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház részvételével az alternatív színházi muhelyek, muvészeti csoportok is képviseltették magukat.

Jellemzo és örömteli jelenség, hogy a Fut a színház kezdeményezés keretében olyan muvészek is futócipot húznak, akik korábban nem, vagy alig-alig futottak. Cseh Dávid az Operettszínház muvésze ezzel kapcsolatban a versenyszámokról készült videóban csak annyit mondott, "Itt a Jóisten segített át bennünket, nem az edzés."

2017-ben - idén eloször - a Fut a színház program abszolút gyoztese az Operaház lett.
Egyfelol rekordszámú, 10 csapattal képviseltették magukat a futamokon. Másfelol a staféták versengésének abszolút gyoztese is az Operaház egyik váltója lett, a Flora Maratonstafétán induló Fiúk Elit fantázianevu váltó (Herczog András, Herczog Tamás,Domokos Péter, Zemlényi Mihály) 03:14:07-es idovel ért célba, ezzel a váltószám 1067 csapatából abszolút versenyben is a remek 31. helyet szerezték meg!

Mint azt Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház foigazgatója az esemény házigazdájaként elmondta, örül, amikor azt látja, hogy kollégái között egyre többen futnak. Ráadásként az Operaház csapatai mindig kiválóan szerepelnek a versenyeken. A foigazgató a futókat csodálatos teljesítményre képes emberi gépezetekhez hasonlította. Ókovács Szilveszter azt is hangsúlyozta, hogy az Operaház muvészei amellett, hogy futnak, az Opera elott álló énekkarral továbbra is szívesen szurkolnak majd az arra futó versenyzoknek, hogy minél hatékonyabban tudják mozgásba hozni a már említett gépezetet. 
A Fut a színház legjobb csapatainak járó elismeréseket Ókovács Szilveszter, az Operaház foigazgatója és Máth István, a BSI versenyigazgatója adták át.

A színházi külön verseny nevezési díjait a BSI hagyományosan jótékony célra ajánlja fel, a program kedvezményezettje a Bajor Gizi Színészmúzeum. Idén a befizetett nevezési díjakból 600 000 Ft gyult össze, melyet Máth István versenyigazgató jelképesen át is adott a múzeumot képviselo Szabó Attila igazgatóhelyettesnek. Az intézmény egyébként két csapattal futóként is jelen volt a versenyeken.

Flora Maratonstaféta - férfi csapatok
1. Operaház Fiúk Elit 03:14:07
2. MÁNE macsók 03:20:37
3. József Attila Színház (JASZ) 03:27:57

Flora Maratonstaféta - noi csapatok  
1. MÁNE csajok 03:40:13
2. We Will Run You 03:56:46
3. JuRUNyi 04:09:48

Flora Maratonstaféta - vegyes csapatok
1. Centrál Színház 03:28:28
2. Operaház - SATB 03:42:31
3. Színmuvészeti - Nádasdy 03:44:40

V4 Váltó - noi csapatok
1. Bethlen Téri Színház - Lelkes Lajhárok 00:46:32


V4 Váltó - vegyes csapatok
1. Operettszínház - Bogyóék 00:36:18
2. Színmuvészeti - Dramaturg II. 00:39:08
3. Budaörsi Latinovits Színház 00:39:16