Valeria Koch-díjas lett Holczinger Szandra

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Oktatási és Ifjúsági Bizottságai 2018. január 13-án Koch Valéria-díjjal tüntették ki Holczinger Szandrát. A kitüntetést a német nemzetiséghez kötődő sokoldalú tevékenységéért, kutatási munkájáért és kiváló, magyarországi német témát feldolgozó szakdolgozatáért vehette át, amelynek címe A kalendáriumi év ünnepei és az emberi élet fontos stációi Bakonyszücsön.

A Valeria Koch-díj célja három, a középiskola utolsó két évfolyamának egyikébe járó magyarországi német diák jutalmazása a nemzetiséghez kötődő sokoldalú tevékenységükért, illetve egy a felsőoktatásban, alap- vagy mesterképzésben, illetve osztatlan képzésben 2017-ban végzett magyarországi német hallgató díjazása kiváló, magyarországi német témát feldolgozó szakdolgozatáért.

Holczinger Szandra Bakonyszücsről származik, a helyi német nyelvjárást beszélő és a kultúrát ápoló közegben nevelkedett. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban töltött éveit nagyban meghatározta a tánc, az ének, a zene és a színjátszás szeretete, valamint a német néprajz és nyelvjárások kutatása. Az érettségit követően egyszerre két úton is elindult: Gór-Nagy Mária Színitanodájában tanult, majd a váci Apor Vilmos Főiskolán végzett német nemzetiségi óvodapedagógusként. 2017-ben BA-diplomát szerezett az ELTE Bölcsészettudományi Karának német nemzetiségi szakán. Tanulmányai során részt vehetett a dr. Erb Mária vezette, a magyarországi németek nyelvjárási szótárát megalkotó projektben. Diplomamunkáját dr. Manherz Károlynál írta a bakonyszücsiek ünnepeiről, a faluban élő emberek életének fontos állomásairól. Jelenleg az ELTE német nemzetiségi nyelv és irodalom szakos mesterképzésén vesz részt.

Szandra kulturális területen is igen aktív: a Holczinger-Molnár duó tagjaként német népdalokat ad elő, emellett pedig színészként dolgozik, négy éve tagja a budapesti József Attila Színház társulatának, valamint több egyéb színjátszókörnek. Rendszeresen látható különféle filmekben, sorozatokban, és különösen büszke arra, hogy egy, a magyarországi németek elhurcolását feldolgozó filmben és egyéb hasonló filmes projektekben is közreműködhet.