Táncszínház nevelés konferencia

 A konferencia a tánc területén megvalósuló színházi nevelési programok és színházpedagógiai programokkal foglalkozik.

Várunk szeretettel minden táncművészt, koreográfust, társulatvezetőt, táncpedagógust, illetve mindenkit, aki a tánc területén tevékenykedik és érdeklődik a táncművészet területén megvalósuló színházi nevelési/színázpedagógiai programok témája iránt. Különösképp várjuk résztvevőként vagy előadóként mindazokat, akik foglalkoznak a szóban forgó területekkel a gyakorlatban is. A konferenciára előadóként és résztvevőként regisztrálni az alábbi felületen lehet.

Regisztrációs határidő előadóknak:
2018. február 28.
Regisztrációs határidő: résztvevőknek:
2018. március 28.

Bővebb információ a tancszinhazneveles.wordpress.com honlapon vagy a Tánc Színház Nevelés facebook oldalon található.

 

TÁNC-SZÍNHÁZ-NEVELÉS 2018

Első konferenciasorozat a táncművészet területén megvalósuló és megvalósítható színházi nevelési és színházpedagógiai tevékenységekről.

A színházi nevelési/színházpedagógiai tevékenységek - amelyek már 25 éve töretlenül terjednek, fejlődnek Magyarországon - a táncművészet területén is (állandó jelleggel vagy időszakosan) - jelen vannak. A sokféle nevelési/oktatási szándékkal létrejövő táncművészethez kapcsolódó programok különböző célközönséghez szólva, jelentős és fontos szerepet tölthetnek be, többek között az értő, fogékony, a művészeti ág iránt nyitott, lelkes közönség építésében, a táncművészek életpályájának, foglalkoztatásának lehetőségeiben, a művészeti ág jövőjének, perspektíváinak bővítésében. A fenti célkitűzések, perspektívák megvalósulása érdekében négy alkalmas konferenciasorozatot hirdetünk. A konferenciasorozat az Imre Zoltán Program kezdeményezésére és pályázati támogatása révén valósul meg.  A konferenciasorozat mind tartalmában mind formájában előzmény nélküli a táncművészet területén. A fenti célkitűzések a tánctársulatok, alkotók, táncszínház vezetők, tánc – és színházpedagógiai szakemberek aktív és együttműködő részvételével valósulhatnak meg. A négy alkalom tervezett programja egymásra épül, és a műfajhoz illően sok sajátélményű és változatos eszköztárú workshopokból áll majd, amely hasznos lehet koreográfusoknak, táncművészeknek, művészeti munkatársaknak egyaránt.

A konferenciasorozaton való részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

 

A konferencia projektvezetői:

Lőrinc Katalin táncművész, egyetemi tanár

Cziboly Ádám PhD, színházi nevelési szakember, kulturális menedzser

Szögi Csaba MA táncpedagógus, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója

Takács Gábor színész-drámatanár, a Káva Kulturális Műhely művészeti vezetője

A konferencia főszervezője: a Bethlen Téri Színház

 

A konferencia együttműködő intézményei, helyszínei:

Trafó - Kortárs Művészetek Háza

Magyar Táncművészeti Egyetem

Nemzeti Táncszínház

 

A konferencia időpontjai:

2018. április 6-7. Bethlen Téri Színház

2018. május 11-12. Trafó Kortárs Művészetek Háza

(az őszi további két alkalom időpontjai egyeztetés alatt)

Az egyes alkalmak fő fókuszai: A konferenciasorozat első részében a felkért társulatok, alkotók, szakemberek rövid (10-20perc közötti) demonstrációi, bemutatkozói, beszámolói hangzanak el saját színházi nevelési és színházpedagógiai munkájukról.
A résztvevők a demonstrációk alapján egy táncszínházi nevelési/színházpedagógiai helyzetképet készítenek, felrajzolva a művészeti ágból fakadó sajátosságokat, jó gyakorlatokat, lehetséges fejlesztési lehetőségeket.
Az első alkalommal, a konferencia résztvevői által megfogalmazott javaslatok, fejlesztési igények jelölik ki a konferencia további három alkalmának irányát, részletes programját. 
A folytatásban az első alkalommal feltérképezett helyzetképre, és fejlesztési igényekre szabott, elsősorban sajátélményű színházi nevelési és színházpedagógiai workshopokra kerül sor.
A negyedik alkalommal közösen teszünk kísérletet a táncszakma saját színházi nevelési /színházpedagógiai jövőképének felvázolására, a táncművészet területén folyó színházi nevelési/ színházpedagógiai tevékenységek lehetséges összekapcsolására a négy színházi ernyőszervezet égisze alatt és 57 művészeti és színházi szervezet nyilvános és online véleményezési folyamata során kialakított színházi nevelési stratégiához. (www.szinhazineveles.hu/knowledgebase_category/egyuttmukodes)
A két nap részletes programját - az előadók jelentkezése után - 2018 március 1. után tesszük közzé.

 

A konferencia koordinátorai:

Németh Katalin - Nemzeti Táncszínház

Varga Nikoletta - Nemzeti Táncszínház

Meszes Tímea - Bethlen Téri Színház

 

Bízunk benne, hogy találkozhatunk ezen a fontos tánctörténeti eseményen!