Hallgatni Aranyt!

A programsorozatban a Magyar Művészeti Akadémia is részt vesz saját szervezésű projektjeivel – többek között a Hallgatni Aranyt! programmal −, amelyeket a központi költségvetés az Arany János Emlékévre elkülönített forrásának felhasználásával finanszíroz. A hangzóanyag a www.hallgatniaranyt.hu weboldalon érhető majd el, a projektet roadshow népszerűsíti. Az itt bemutatott felvételek ingyenesen, bárki számára elérhetőek és használhatók akár oktatási anyagként is. Az oldal a felvételek ütemét követve folyamatosan frissül, werkfilmek és népszerűsítő kommunikációs „gag"-ek színesítik.

Interneten hozzáférhető hangzóanyag készül Arany János 130 költeményéből és 70 leveléből a Magyar Művészeti Akadémia Hallgatni Aranyt! projektjének részeként – mondta el Kucsera Tamás Gergely, a köztestület főtitkára a március 8-i sajtótájékoztatón a Budapest Music Centerben. A hanganyagok a program internetes oldalán (www.hallgatniaranyt.hu) érhetőek el, a honlap a felvételek rögzítésének ütemét követve folyamatosan frissül  fűzte hozzá a főtitkár, aki szerint az MMA a projekttel szeretné továbbvinni a nemrég zárult Arany-emlékévet, és hozzájárulni ahhoz, hogy a 201 éve született költő életműve ma is a mindennapok részévé válhasson bárki számára.
A projektet kezdeményező Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője hangsúlyozta: a Hallgatni Aranyt! egyfajta korlenyomatnak készül, lehetőséget ad a fiatal és idősebb színészgeneráció képviselői számára is, hogy a szövegeket szavalva megmutassák, mit gondolnak a költőfejedelem műveiről.
A felvételek rögzítése ősszel kezdődött Markovits Ferenc rendezésében, a műveket közel százan, többek között Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Cseke Péter, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Haumann Péter, Jordán Tamás, Kerekes József, Kubik Anna, Mácsai Pál, Máté Gábor, Mécs Károly, Molnár Piroska, Oberfrank Pál, Szilágyi Tibor, Ráckevei Anna, Schell Judit, Szarvas József, Szatory Dávid, Tenki Réka, Vecsei H. Miklós, Gál Tamás és Bogdán Zsolt szavalják el. A hanganyagokat a Budapest Music Centerben (BMC) rögzítik.
A szövegek kiválogatásához jeles irodalomtörténészeket, Szörényi Lászlót, Korompay H. Jánost és Kulin Ferencet kérték fel. Utóbbi a sajtótájékoztatón kiemelte: a projekt az elmúlt 50 év Arany Jánossal kapcsolatos filológiai, irodalomtörténeti kutatásainak eredményeit is tükrözi. Az internetes oldalon a hanganyagok és werkfilmek mellett irodalomtudományi elemzések is olvashatóak lesznek. [MTI – MMA]


Az MMA Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású projektet indított, amelynek célja, hogy jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten hangzóanyag formájában. Az Arany János válogatott verseit és levelezését tartalmazó hanganyag előadóművészek és irodalmárok közös vállalkozása. A 130 költeményt és mintegy 70 levelet magában foglaló „szöveggyűjtemény" egyszerre vall arról, hogy az ezredforduló színész-nemzedéke mennyire tudott azonosulni Arany János emberi és költői világával, s arról, hogy milyen értékszempontokat követ az irodalomtudomány, amikor egy monumentális életmű részeiből az egészet igyekszik felmutatni. A projektet kezdeményező és finanszírozó MMA olyan irodalomtörténészeket kért fel a szerkesztői és szakértői feladatokra, akik évtizedek óta gondozzák Arany János szellemi hagyatékát: dr. Szörényi Lászlót, az MTA Irodalomtudományi Intézetének volt igazgatóját, az MMA levelező tagját; dr. Korompay H. Jánost, az Arany-életmű kritikai kiadásának sajtó alá rendezőjét és dr. Kulin Ferencet, a XIX. századi magyar lírát – a Magyar Remekírók sorozatban – átfogóan bemutató antológia szerkesztőjét. A versanyag nem korlátozódik az életmű valamely korszakára, illetőleg műfajára. A szerkesztőknek egyetlen elvi fontosságú célja van: a lehető legteljesebb valóságában kívánják felidézni Arany János emberi arcát, érzelmi világát, s azt a látképet a magyar és az egyetemes történelemről, amelyet kivételes műveltségével és költői talentumával hitelesített.
Arany János műveinek hangrögzítése az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, Rátóti Zoltán szakmai irányításával 2017 őszén indult el ismert színművészek közreműködésével. Közismert színművészeink mellett (többek között Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Császár Angela, Cseke Péter, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Haumann Péter, Kerekes József, Kubik Anna, Lukács Sándor, Máté Gábor, Mécs Károly, Oberfrank Pál, Pregitzer Fruzsina, Ráckevei Anna, Rátóti Zoltán, Szarvas József) fiatal művészek (Orosz Ákos, Ötvös András, Szatory Dávid, Tenki Réka, Vecsei H. Miklós) és határon túliak is (Gál Tamás Felvidékről, Bányai Kelemen Barna, Bogdán Zsolt Erdélyből) részt vesznek a munkában. A kezdeményezés így nemcsak a költőnek állít emléket, hanem korunk kiemelkedő színművészeinek előadása által művészi korlenyomatot is örökül hagy.

Forrás: mma.hu