Megújul a Veszprémi Petőfi Színház

Összesen több mint 9 milliárd forintból, önkormányzati fejlesztésként újul meg a Veszprémi Petőfi Színház a Modern Városok Program keretében. A részletes megvalósítási tanulmány Medgyaszay István eredeti elképzelései alapján készült el, hamarosan megtörténik a közbeszerzési pályázat kiírása. Az ütemezés szerint várhatóan jövő márciusban költözik át a színház az egykori Városi Művelődési Központ (Dimitrov) épületébe – ismertette Oberfrank Pál. Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a nézők az ideiglenes helyen is velük maradjanak, és a beruházást követően 2021-ben együtt ünnepeljék meg, hogy visszaköltözhetnek a szép új épületbe. 

Porga Gyula polgármester arról beszélt a társulati ülésen, hogy a Modern Városok Program keretében több mint 70 milliárd forint forrás érkezik Veszprémbe, amelyet gazdaság- és útfejlesztésre, valamint sport és kulturális infrastruktúra megerősítésére fordítanak. Megjegyezte, a színház rekonstrukciója mellett fontos az egész városrész és zöldfelület megújítása is. – Az átalakítások alatt türelemre, kompromisszumra van szükség, a végén pedig közösen örülhetünk a sikernek – húzta alá. 

Ovádi Péter önkormányzati képviselő emlékeztetett, amikor a kormány elindította a Modern Városok Programot, a nagyvárosok kezébe adta a fejlesztések irányát, hogy erős térségi irányítóvá váljanak. Veszprémben a színház fejlesztése is e körbe tartozik, amelyre büszkék a környéken élők. 

A terveket, elképzeléseket Schmidt István, Városfejlesztési főtanácsadó mutatta be a társulatnak. Mint mondta, 1905-ben fogalmazódott meg a veszprémi kőszínház létrehozása, melyet végül 1908-ban adtak át Medgyaszay István tervei alapján. A világháború alatt jelentős károk keletkeztek az épületben, melyeket csak részlegesen állítottak helyre, illetve az 1980-as években a felmerülő igényeknek megfelelően átalakították, bővítették a színházat. 

Most az építészeti örökség megtartása mellett a mai funkciós elvárásoknak megfelelően zajlanak majd a munkálatok. Elbontják a térszín alatti területeket, hogy a Színházkert visszanyerje régi formáját, az itt lévő egységeket pedig új helyre költöztetik, többek között a szemközti régi zeneiskola épületébe, amely mellett egy kétszintes parkolót is kialakítanak. Ismét összekapcsolják a színház és a Koronaszálló régi épületét, illetve helyreáll az oszlopokon álló terasz és a porticus, a színház főbejárata azonban marad a jelenlegi helyén. Modernizálódik a színpadtechnika, többek között forgószínpadot is kialakítanak, illetve megújul a nézőtér, amely a felújítás után akadály-mentesített lesz, így a mozgásukban korlátozottak is könnyedén megközelíthetik.