Igazi nagyüzem a Békéscsabai Jókai Színházban

Kilenc bemutató: klasszikusok, történelmi játék, zenés mesék

Repertoáron marad a minőség

Igazi nagyüzem a Békéscsabai Jókai Színházban. Két új bemutató, a költészet napi versfolyam és a Mindentudás Színházi Egyeteme idei utolsó előadása után, minden este előadás és számos program mellett, a My Fair Lady májusi premierje előtt, már meghirdette a 2018-2019-es évad műsortervét a Békéscsabai Jókai Színház. Seregi Zoltán igazgató az április 13-ai sajtótájékoztatón a Művész Kávéházban elmondta, hogy bár komoly elvonás sújtja a teátrum költségvetését, az idei 12 helyett jövőre 9 új bemutatót terveznek, de a minőségből nem engednek.


Az új repertoár ismertetése előtt a direktor a színház és a Bárka folyóirat közelmúltban zárult drámapályázatáról szólt, amelyre a rendszerváltással foglalkozó műveket vártak. Száz pályaműből a zsűri hatot díjazott három kategóriában, vígjátékban Lackner László     Téblábolók, Szombath András Tigrisek, színműben Csikós Attila Gorennye, Kiss Judit Ágnes A lázadó, tragédiában Maruszki Balázs Mennyből az angyal és Pruzsinszky Sándor  Mosolycsekk című művét. Seregi Zoltán úgy vélte, a rendszerváltás nagyon izgalmas téma, de kevés igazán színpadra alkalmas, fordulatokban, konfliktusokban gazdag, jó karaktereket felvonultató darab született.

-   A város költségvetése nehéz helyzetet teremtett a színház számára, komoly elvonással kell szembenéznünk, a kötelező béremelések, járulékok kifizetése is nagy erőfeszítéseket igényel. Kevesebb pénzből nem tudunk annyi produkciót megvalósítani, mint korábban, de az előadások színvonalából nem engedünk – hangsúlyozta az igazgató.

Kénytelenek vagyunk megszüntetni a nyári teátriumi rendezvényeket, amelyek mindig veszteségesek voltak, a Csabai Nyár keretében az előadások száma hét estére csökken. De tartunk gálaműsorokat, Khersonba elvisszük a Break the chain című angol nyelvű előadást, megünnepeljük Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulóját és a 25 éves Színitanházat.

A városi támogatás korábban 280 millió forint volt, az elvonás most 55 milliót jelent, de ennél többet, hiszen az állami kasszából is kevesebb érkezik, vagyis a direktor szerint 122,5 millióval kevesebb pénzből kell gazdálkodnia a színháznak. Keresik a lehetőségeket, hogy a közönség ne érezze a megszorítást. A spórolás része az is, hogy saját dolgozókkal működnek, a vendég többe kerül - fogalmazott Seregi Zoltán. Spóroláskor általában felmerül az elbocsátás lehetősége is, de ezzel kapcsolatban kijelentette: ez egy kiváló társulat, amelyet nagyon szeret, és senkit nem akar kitenni az utcára.

A költségvetési megvonás ellenére lesz felújítás, átépítés, tetőszigetelés és nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés július 25-étől, és az ígéretek szerint augusztus 25-éig befejezik a munkálatokat, hogy ne zavarják, ne veszélyeztessék a színházi előadásokat.

A bérletes bemutatók megtartása biztos, a további produkciók az anyagi helyzettől függenek. A műsorterv összeállításakor arra figyeltek, hogy minden műfaj kedvelője megtalálja az ízlésének valót. A direktor – mint mondta - tartotta magát a pályázatban leírtakhoz, hat magyar darab és három ősbemutató kerül színre.

Noël Coward Vidám kísértet című vígjátéka lesz az évadnyitó, szeptemberi bemutató a Sík Ferenc Kamaraszínházban, a felnőtt bérletes előadást Kiss József rendezi. Kisdiákoknak, általános iskolásoknak készül Kocsák Tibor – Bozsó József mesemusicalje Kukac Kata kalandjai címmel, Bozsó József rendezi, premier szintén szeptemberben. Októberben Arthur Miller Pillantás a hídról című világhírű színművét Csiszár Imre Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész rendezésében láthatja a publikum. Novemberben Weber Kristóf – Zalán Tibor A sHÓwKIRÁLYNŐ című zenés mesejáték örvendezteti meg a nagyobb diákokat, az általános iskola hetedik-nyolcadikos osztályos tanulóit. Az Andersen Hókirálynő című klasszikus meséje alapján készült művet Merő Béla rendezi. December elsején az Elnémult harangok című színművet mutatja be a színház. Rákosi Viktor regényének adaptációja Nemlaha György átdolgozásában, Seregi Zoltán rendezésében kerül a közönség elé a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

A jövő év januárjában Szente Béla Szárnyad árnyékában című történelmi játékának ősbemutatójával tiszteleg a színház Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója előtt (2018).

Szarka Gyula – Zalán Tibor Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című zenés mesejátéka szintén ősbemutató lesz februárban. A diákbérlet előadásának fontos szereplője Mátyást király, és Zalán Tibor színpadra álmodott meséjéhez a Ghymes együttesből ismert Szarka Gyula kiváló zenéje társul.

Márciusban felnőtt bérletben látható Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című vígjátéka. A letűnt világot idéző darab igazi örökzöld, Katkó Ferenc rendezi, és az előadásban autentikus magyar népzene szól. S a 2018-19-es évadban is a májusi lesz az utolsó bemutató, Terrence McNally - David Yazbek Alul semmi című zenés komédiája, amelyet Tege Antal rendez. Terrence McNally, aki többek között a Ragtime, A pókasszony csókja című filmekből írt Broadway-sikerek szövegkönyvírójaként ismert, biztos elnyeri a békéscsabai közönség tetszését is.

Repertoáron marad a Monte Cristo grófja, az Egy őrült naplója, A beszélő köntös, a Leszállás Párizsban, az Ősvigasztalást Erdélybe viszik, ha sikerül pályázati forrást nyerni. Tovább játsszák a Hajnalban, délben, este és a My Fair Lady című előadást.

Az ifjúsági bérletben négy előadás szerepel, a Pillantás a hídról, a Szárnyad árnyékában, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül és az Alul semmi. Az óvodásokat és az általános iskola 1-4. osztályos diákjait a Kukac Kata kalandjaira, A sHÓwKIRÁLYNŐ-re, valamint Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány című előadásokra várják.

A színházi bemutatók mellett folytatódik a Mindentudás Színházi Egyeteme neves professzorok előadásaival, amelyek a tudomány oldaláról közelítenek színházhoz, zenéhez, irodalomhoz, művészethez. A népszerű sorozat 2012-ben indult útjára a Sík Ferenc Kamaraszínházban, háziasszonya Kovács Edit színművész, esztéta.

2019 áprilisában immár nyolcadik alkalommal ad otthont a teátrum a költészet napja alkalmából a 24 órás Versfolyamnak, amelyhez művészek, közéleti szereplők mellett minden verskedvelő csatlakozhat.

A 2018/2019-es évadban is megtartják az Ádámok és Évák ünnepét a középiskolás csoportoknak, a Szolnoki Szigligeti Színházból indult kezdeményezéshez, amelynek keretében középiskolás csoportok hoznak létre rövid színházi produkciókat, 2011-ben csatlakozott a Békéscsabai Jókai Színház.

Az immár hagyományos díszbemutatók is folytadódnak, a társadalmi és a színházi élet szereplőinek találkozóival a teátrum közösségépítő szerepet kíván vállalni. Az évad gyermek- és ifjúsági előadásaihoz kapcsolódó kreatív játékokra szintén várják a gyerekeket.

Mint ismert, a Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjával a színházi háttér- és kiszolgálószakmák képviselőit ismeri el, a díjakat a Jókai Színház, illetve a kitüntetettek színházainak művészei gálaműsor keretében adják át.

Ünnepel a Színitanház: a 25 éve elindított színészképzés mellett ma már – a magyar színházi piacon hiány- és háttérszakmák képzése is megvalósul ebben az országosan egyedülálló műhelyben. Az itt végzett diákok többsége a pályán tudott elhelyezkedni, elismert szakember. A Színitanház 2016 szeptemberétől a MACIVA által fenntartott Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium tagintézményeként működik. Az évfordulóra kiadvány és gálaműsor készül.

A Békéscsabai Jókai Színház továbbra is szívügyének tekinti a fogyatékkal élő emberek esélyegyenlőségének megteremtését, 2018 novemberében is megrendezi az Angyalok szárnyalása című gáláját közösen a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ gyermekeivel, fiataljaival.

Repertoáron marad a nemzetközi és hazai fesztiválokon való részvétel, a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválra Szarvasra június 22-én és 23-án Alan Jay Lerner - Frederick Loewe My Fair Lady című előadását viszi a teátrum. A Szarvasi Vízi Színházban 2018 nyarán a Leszállás Párizsban, a Micimackó és a Monte Cristo grófja című előadással szerepelnek. Ott lesznek a Vidéki Színházak Fesztiválján, Budapesten, a Tháliában, illetve a Melpomenia Tavrii Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Khersonban (Ukrajna).

A Csabai Nyár keretében vendégjátékok mellett, többek között megrendezik a Nemzetközi Bábfesztivált, a Musical-varázsban közreműködik a Bartók Béla Vegyeskar és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar, a szarvasi Cervinus Teátrum a Drótos Jankó című táncszínházi előadást adja elő szlovákul.

Seregi Zoltán igazgató megerősítette: a korai műsorismertetéssel a színház a közönségnek igyekszik kedvezni. A régi bérleteket április 24-étől május 23-áig lehet meghosszabbítani, utána kezdődik az új bérletek eladása. A szervezőirodában várják először a régi, majd az új bérleteseket, de akár online is lehetséges a vásárlás.


Niedzielsky Katalin tudosítása

Fotó: A-Team/Ignácz Bence