Liszi Melinda nyerte a 2018-as Versünnep Fesztivált

Április 15-én este a Nemzeti Színházban tartották meg a Versünnep Fesztivál 2018 döntőjét. Liszi Melinda, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze idén harmadszor indult a megmérettetésen. A tavalyi különdíj után idén megnyerte a Versünnep Fesztivál fődíját: Párkányi Raab Péter szobrászművész Versünnep kisplasztikáját, valamint az Esztrád Színház által felajánlott 300.000 Ft pénzjutalmat. A fődíj mellett Liszi Melinda a Nemzeti Színház díját is elhozta, amely felkérés a 2018/2019-es évad egy produkciójában való részvételre.

Az elődöntőkről összesen 15 produkció jutott el a végső megmérettetésig, és szállt versenybe az értékes díjakért, elismerésekért. A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes Művész volt, a zsűri tagjai Császár Angela színművésznő, Érdemes Művész,
Juhász Judit az MMA szóvivője, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház tagja, Weinberger Attila (Ag Weinberger) zene- és dalszerző, Kulturális Érdemrend Lovagi Fokozatával kitüntetett előadóművész voltak.

A döntő – szokatlan módon – rögtön egy díjátadóval indult. A Nemzeti Színház és a Szeleczky Zita Alapítvány idén először adta át a Szeleczky Zita emlékgyűrűt, melyet évről évre azon művésznek ítélnek oda, aki a magyar költészet kiemelkedő tolmácsolásával, a versmondás népszerűsítésével elősegíti a magyar szó, a magyar vers ügyét. A díjat először a Versünnep Fesztivál zsűrijében is helyet foglaló Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész kapta.

Ezt követően Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a nézőket és a versenyzőket. Elmondta: a rendezvény elmúlt 13 évében sok öröm, de rengeteg nehézség is adódott, visszatekintve ugyanakkor „az jut eszembe, hogy de jó, hogy belevágtunk. Megérte”. Hozzátette: az olyan mosolygós, csalódott, vagy éppen izgalommal teli pillanatok, mint amilyenek a Versünnepnek köszönhetően is megszülettek, igazán fontos élményei lehetnek az ember életének. Nem csak azért, mert hosszas felkészülés és sok munka eredménye összpontosul abban a néhány percben, amíg a vers elhangzik, hanem azért is, mert ez az élmény lehetőséget ad a határtalan önkifejezésre, és hogy megmutassuk lelkünket, alkotóerőnket a színpadon. Kolti Helga megjegyezte: ezért is nagy öröm, hogy a professzionális színészek versenyén kívül már civil közösségek is – iskolák, egyetemek, klubok, stb. – csatlakozhatnak a Versünnephez, és átélhetik ezt az élményt.

A versenyprogram elhangzását követően színpadra lépett még a legutóbbi Versünnep seregszemle – az iskolás korosztály számos helyi versenyeinek győzteseit felvonultató megmérettetés – fődíjasa, Mayer Jázmin, valamint “szenior” versmondóként Szűcs János is. Őket AG Weinberger, nemzetközi szinten is elismer blues zenész, a zsűri tagja követte rövid, – az esemény kedvéért rendhagyóan – magyar nyelvű koncerttel.

Az idei döntő díjazottjai az alábbiak:

 A Versünnep Fesztivál fődíja:

Párkányi Raab Péter szobrászművész Versünnep kisplasztikája, valamint az Esztrád Színház által felajánlott 300 000.- Ft pénzjutalom

Liszi Melinda

 

 A Nemzeti Színház díja:

Felkérés a 2018/2019-es évad egy produkciójában való részvételre.

Liszi Melinda

Az egyetemi hallgató kategória győztese: 100 000.- Ft pénzjutalom

Orosz Csenge

 

A Budapesti Operettszínház díja:

a Pesti Brodway 2018 évi Fesztiválján való fellépési lehetőség.

Bob és Bobék

 

Az Esztrád Színház felajánlása:

A professzionális előadók mondott vers kategóriájának győztese: 150 000.- Ft pénzjutalom.

Barta Mária Viola

Egy éves ösztöndíj fiatal pályakezdő művész támogatására

Fehér Elemér

 

A közönség különdíja:

Rádóczy-Gyarmathy Gábor alkotása, melyet a művész és a Forrás Művészeti Intézet ajánlott fel.

Kurucz Ádám Konrád

 

A Magyar Művészeti Akadémia díja:

Nagy értékű könyvcsomag

Orosz Csenge

 

Anyanyelvápolók Szövetségének felajánlásai:

Nagy értékű könyvcsomag

Korhecz Imola

 

A Bánffy György Kulturális Szalon felajánlása:

A Duna Palotában megrendezendő pódium est megtartásának lehetősége a megzenésített vers kategória győztesének:

Szirbik Bernadett és Rákai András

 

A Magyar Fesztiválszövetség különdíja (2db):

A díjazott által választott fesztiválra szóló belépő 2 fő részére

Széplaky Géza

Jánosi Ferenc

 

Az RS9 Színház felajánlása:

Pódium est megtartásának lehetősége

Szemerédi Bernadett

 

A Békéscsabai Jókai Színház felajánlása:

A Szarvasi Vízi színpadon megrendezésre kerülő Vers a víz fölött programsorozatban való fellépési lehetőség

Ferenczi Attila

 

Az Orpheusz Kiadó verseskötetekből álló könyvcsomagja

Lovászi Edina

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet felajánlása:

Nagy értékű könyvcsomag minden résztvevő számára.

https://www.youtube.com/watch?v=0l_tb5WKDZE

Forrás: versunnep.com