Falstaff Jiří Menzel rendezésében

Giuseppe Verdi Falstaff című vígoperáját láthatják a nézők olasz nyelven július 13-án, 14-én és 15-én a Fertőrákosi Barlangszínházban a Kassai Állami Opera előadásában. A rendező az Oscar-díjas Jiří Menzel.

A kassaiakkal hosszú ideje jó kapcsolatot ápolnak a soproni kulturális élet képviselői, az operatársulata a megújult barlangszínházban is fellépett már. A Parasztbecsülettel és a Nabuccoval is vendégeskedtek ezen a játszóhelyen, s most egy újabb klasszikust hoznak el ide, mégpedig világhírű rendező alkotásaként.

A Sopron Classic két hetében a klasszikus zene kap főszerepet az egész városban. Ebben az időszakban a város centrumának színpadjain a klasszikus műfaj képviselői muzsikálnak majd a közönségnek. Horgas Eszter fuvolaművész fellépése, valamint magyar és olasz nyelvű operaelőadások várják ekkor a közönséget. Ebből kiemelkedik a Falstaff, amely az olasz zeneszerző zseni legutolsó operája, Verdi mosolygós búcsújának tartják a világtól.

Jiří Menzel 1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatokkal beírta a nevét a világ filmtörténetébe, csakúgy, mint a Sörgyári capriccio alkotójaként. Inspirálta filmjeit jó barátja, Bohumil Hrabal, a csehek legendás írója. Menzel filmjei nálunk is óriási sikert értek el. Több magyar filmben játszott (Szívzűr – Böszörményi Géza, Felhőjáték – Maár Gyula, Franciska vasárnapjai – Simó Sándor, Az ajtó – Szabó István) és színdarabot, operaelőadást is rendezett Magyarországon, s tartott mesterkurzusokat.

Négy éve az operarendezésről ezt nyilatkozta: „Az operaelőadás olyan, mint egy szertartás. Mint egy istentisztelet. De nem azért, mert valami hű, de nagyon komoly dolog. Ez a találkozásról szól a színészek (énekesek) és a nézők között. Ráadásul sokkal jobb, mint egy film. A film csak árnyékokat kínál a vásznon. A színházban ezzel szemben érezzük annak a színésznek a szívét, aki a színpadon produkálja magát. A mi szívünk is hirtelen ugyanúgy kezd dobogni."