Egyhetes erdélyi turnéra indul a József Attila Színház társulata

Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét öt városban mutatja be a színház Kerényi Imre rendezésében június 11–17. között.


Rékasi Károly, Nemcsák Károly és Pikali Gerda főszereplésével június 11-én a nagybányai Városi Színházban, június 12-én Szatmárnémetiben, az Északi Színházban, június 14-én a zilahi Szakszervezetek Művelődési Házában, június 16-án a nagyváradi Szigligeti Színházban, június 17-én pedig Nagykárolyban, a Városi Színház és Művelődési Központban látható a Feketeszárú cseresznye. Az előadás a 2018/2019-es évadban repertoáron lesz a József Attila Színházban. Mind az öt erdélyi helyszínen nagy várakozás előzi meg a vendégjátékokat – már most teltházasnak ígérkezik mindegyik előadás.


A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak, de a barátságok, szerelmek nem a nemzeti hovatartozás szerint köttetnek. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába. A szép Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de érzelmeiket egymás előtt is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell. Vajon mi lesz a büszke és féltékeny szerb férj és a magyar férfi barátságával? Követi-e szerelmét a szép szerb asszony, és hogyan éli meg a hatalomváltást a darab többi szereplője?


Rékasi Károly, a darab egyik főszereplője 2012-ben ezzel a darabbal tért vissza a József Attila Színházba. „Elsősorban a kíváncsiság hajtott. A darab már első olvasásra is egy rendkívül értékes műnek tűnt, nem is beszélve arról, hogy a rendezője Kerényi Imre volt, akit az ország egyik legnagyobb színpadi rendezőjének tartok. Nem lehetett nemet mondani” – nyilatkozta a színművész. „Nagyon élveztem a benne való létezést, azt a hangulatot. Káprázatosan jó dolog olyan színpadi vállalkozásban részt venni, ahol az alkotók társnak tekintik a nézőt. A legnagyobb dolog mégis, amit ettől az előadástól kaptam, az a párom, Pikali Gerda, akivel a Feketeszárú cseresznye próbáin ismerkedtem meg.”


Hunyady Sándor


Feketeszárú cseresznye


színmű két részben


Péterffy Géza főszolgabíró – Rékasi Károly

Veliszavljevics Dusán –Nemcsák Károly

Irina, a felesége – Pikali Gerda

Milica, Dusán testvére –Kocsis Judit

Danica, Milica lánya – Korponay Zsófia

Balázsházy főhadnagy/ Zsárkó – Turek Miklós

Csaholyi hadnagy/Kormánybiztos – Vaszkó Bence

Jankovics hadnagy/Falusi bíró – Előd Álmos

Berzétey zászlós/Szerb katonatiszt – Blazsovszky Ákos

Kispál, járási számvevő – Ujréti László

Hajdú/Tagbaszakadt paraszt – Botár Endre

Parasztasszony/Katrincás leány – Holczinger Szandra

Pópa – Fila Balázs

Nikics Pántó – Betz István

Ezredes – Rusz Milán

Nikolics Sztévó – Chajnóczki Balázs

Püspök – Láng József / Kiss Gábor

Cigányprímás/ Esperes – Suki István

Brácsás – Suki Benedek

Szerb katonák – Brunczlík Péter, Király Sándor

Díszlet: Götz Béla

Jelmez: Kovács Yvette Alida           

Ügyelő: Verebély Monika / Király Sándor                   

Rendezőasszisztens, súgó: Czipó Gabriella / Németh Dóra

RENDEZŐ: Kerényi Imre