Évadzáró társulati ülést tartottak a Hevesi Sándor Színházban

Összegzéssel és díjak átadásával zárta le a Hevesi Sándor Színház az 2017/2018-as évadot.

A társulatot és a vendégeket Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte. Előbbi második alkalommal adta át a képviselői díjat, ezúttal Bot Gábor színművésznek az Evitában nyújtott alakításáért. A képviselő jelezte, ezután is, ha kell hetente elmondja a parlamentben, hogy a közönség megelégedésére működő zalaegerszegi színháznak több pénz kell. Vadvári Tibor a képviselőhöz csatlakozva mondta, Zalának újra van minisztere, remélhető, hogy dr. Palkovics László is támogatja a zalai lobbistákat.


Az igazgató összegezte az évadot

Az évadot dr. Besenczi Árpád igazgató összegezte: a 309 előadást 84 ezer néző látta, 12 442-en bérlettel, ami ezerrel is több a tavalyinál. A legtöbbet A család ellen nincs orvosság című vígjátékot játszották, ezt követte a Szent Péter esernyője és az Evita. Az ifjúsági előadások közül a Pán Péter az itthoni jó fogadtatás mellett meghívást kapott a pécsi családi fesztiválra. Az Ötödik pecsét televíziós felvételét szerdán láthatták a nézők, a Caligula helytartóját pedig meghívták az őszi Vidéki Színházak Fesztiváljára Budapestre. Az idén 35 éves színház több rendezvénnyel ünnepelt, a Vigyázat, csalók! című bűnmegelőzési célú Verebes-darab országjáró körútra indul, a színházi világnapon Czegő Teréz Hegedűs D. Gézától vette át a Gobbi Hilda-díjat. Nagy veszteség érte a közönséget és a társulatot, tavasszal elhunyt Egervári Klára örökös tag. A Tantermi Deszka program két díjat nyert a májusi gyermek- és ifjúsági darabok kaposvári fesztiválján: Kátai Kinga és Madák Zsuzsanna kapott elismerést. Januárban a dramaturgok Nyílt Fóruma költözött a Hevesibe, májusban itt ülésezett a Magyar Teátrumi Társaság, 65 igazgató tanácskozott a színház jövőjéről. Sztarenki Pál művészeti vezetőt Kisvárdán, Besenczi Árpádot Pécsett a POSZT-on várják a bíráló testületekbe.


A társulat két nyugdíjast búcsúztatott: Székely Tibort és Stefán Gábort, utóbbi korábban vezette is a színházat. Távozik Barsi Márton színművész, aki a Turay Ida Társulatban folytatja és Madák Zsuzsanna, aki Debrecenbe szerződött.


Díjakat is átadtak


Az évadzárón kiosztották a színház díjait: a közönségdíjat Kiss Ernő nyerte el. A szavazás alapján (236 voksot kapott) elnyert elismerést a zalai származású Siklósi Péter egészítette ki adománnyal. A Színházbarát Kör díját Iványi Ildikó adta át Madák Zsuzsannának. A Besenczi–Sztarenki vezetés által alapított Cserebogár-díjat a díszítőtár tagjai kapták a darabokban nyújtott színészi alakításért. (Emlékezetes, a Szent Péter esernyőjében a díszletezők mókás átkötő elemként emelkedtek az előadás szerves részévé, ez volt a helyzet a Caligula helytartója esetében is.) A Terminátor-díjat Kiss Ernő vehette át, mivel idén ő szerepelt a legtöbb előadásban, szám szerint 151-ben. A titkos szavazással odaítélt Forgács-gyűrűt Hertelendy Attila kapta meg, az Arany Deszka díjat pedig a színpadi kiszolgáló személyzet, a díszítők, a hangosítók, a kellékesek, az öltöztetők a fodrászok csapata vihette el. A Nívódíj Debrei Zsuzsannához és Bot Gáborhoz került, a Máriáss-díj Ecsedi Erzsébethez, míg a két Pro Teátrum díjat Gibárti Tibor világosító mester és Balogh Istvánné, a mosoda munkatársa nyerte el. (A Máriáss-plakettet mostantól 10 évig Béres János szobrászművész ajánlja fel.)


A következő évad szeptember 3-án kezdődik.


Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap