Hivatalosan is megnyitottuk a 2018/2019-es évadot

TITKOK ÉVADA a JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZBAN


A 2018/2019-es évad főhősei egytől-egyig rejtegetnek valamit. Történeteinkben az eltitkolt gyermek ( A pápanő), a be nem vallott betegség (Vesztegzár a Grand Hotelben), a ki nem mondott szerelem (Naplemente előtt), a félreértelmezett érzések (Lila ákác) és az évtizedekig eltemetett bűnök és sérelmek (A gyertyák csonkig égnek) mozgatják a szálakat. Olyan darabokkal készülünk, amelyekben megtalálhatjuk a minket foglalkoztató kérdéseket és talán azok válaszait is.

Izgalmas évad elé nézünk – kukucskáljunk, és lessük ki együtt ezeket a titkokat!


NAGYSZÍNPADI ELŐADÁSOK

 

Dennis Martin

DIE PAPSTIN – A PÁPANŐ

musical Donna W. Cross világhírű regénye nyomán

MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

Fordította: Perczel Enikő

Dalszövegek: Galambos Attila

RENDEZŐ: HARGITAI IVÁN

 

Főbb szerepekben: Csonka Dórs / Török Anna, Fila Balázs, Zöld Csaba, Tóth Sándor, Ömböli Pál, Vaszkó Bence, Jónás Andrea, Chajnóczki Balázs, Szilágyi Katalin, Blazsovszky Ákos, Előd Álmos, Fekete Réka Thália, Betz István, Holczinger Szandra, Korponay Zsófia

Időszámításunk szerint 814-ben járunk, egy olyan korban, ahol a nőknek csak egy sorsuk lehet: dolgozni, sok-sok gyereket szülni, és fiatalon meghalni. De Johannának, az Ingelheim városában született fiatal nőnek mást diktál a hite. Van-e joga egy tehetséges nőnek karriert csinálni a IX. vagy  XXI. században? Van-e lényegi különbség a nők IX. és XXI. századi megítélése között?

 

Hunyady Sándor

FEKETESZÁRÚ CSERESZNYE

színmű két részben

RENDEZŐ: KERÉNYI IMRE

Főbb szerepekben: Kocsis Judit, Nemcsák Károly, Pikali Gerda, Rékasi Károly

A történet kezdetén Bácskában a magyarok az urak. A szerb házaspár, Irina és Dusán házában gyakori vendég egy barát: a magyar főbíró, aki titokban szerelmes a ház asszonyába – nem viszonzatlanul. A történelem azonban az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen amikor Bácskában a szerbek átveszik a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell…

 

Szép Ernő

LILA ÁKÁC

szerelmes história

RENDEZŐ: TELIHAY PÉTER

Főbb szerepekben: Korponai Zsófia, Mohai Tamás, Pikali Gerda

Tóth Manci, a primadonnaálmokat szövögető kis varrónő a Városligetben, egy hatalmas lila akác alatt ismeri és szereti meg Csacsinszky Pált. Pali viszont Bizonyosné iránt érez lírai szerelmet, az úriasszony azonban csak játékszernek tekinti, és csapodár élvetegségével hamar kiábrándítja. A felejteni akaró Pali Angelusz úr kaszinójában talál rá az új táncos csillag Mancira. Mire rádöbben, hogy Manci hozta életébe a tiszta szerelmet és az ártatlan ifjúságot, a lányt már oroszországi turnéra viszi a vonat.

 

Gerhart Hauptmann

NAPLEMENTE ELŐTT

jutalomjáték

Fordította: Görgey Gábor

RENDEZŐ: VEREBES ISTVÁN

Főbb szerepekben: Fehér Anna, Fekete Réka Thália, Kovalik Ágnes, Molnár Zsuzsanna, Ujréti László, Vaszkó Bence

A konfliktus látszólag Clausen tanácsos időskori fellángolása miatt robban ki, melyet egy fiatal tanítónő iránt érez, a mélyben azonban kicsinyes acsarkodás, hatalom- és vagyonféltés húzódik meg, mely szétterjedő mételyként gyilkolja a családot. Modernkori Lear király – annak minden nemessége nélkül.

 

Rejtő Jenő -Hamvai Kornél-Darvas Benedek-Varró Dániel

VESZTEGZÁR A GRAND HOTELBEN

zenés vígjáték Rejtő Jenő azonos című regénye nyomán

RENDEZŐ: SZENTE VAJK

Főbb szerepekben: Fehér Anna, Kocsis Judit, Létay Dóra, Quintus Konrád, Szerednyei Béla, Zöld Csaba

Az alapmű Rejtő egyik legismertebb és legmulatságosabb regénye. A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, a minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt Grand Hotelben zajlik. Miközben a bárzenekar – akárcsak a Titanicon tenné – megállás nélkül játssza a Lagonda bluest: Monszun dúl Lagondán, / ne váltson jegyet ide momentán.

 

STÚDIÓELŐADÁSOK

Márai Sándor

A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK

színjáték két részben Márai Sándor azonos című regénye alapján

RENDEZŐ: CSISZÁR IMRE

Főbb szerepekben: Botár Endre, Holczinger Szandra, Molnár Zsuzsanna, Nemcsák Károly, Rékasi Károly

Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti.