Elsöprő sikerrel robbant be a karácsony szelleme a Fővárosi Nagycirkuszba

Elsöprő sikerrel debütált 2018. október 20-án a Fővárosi Nagycirkusz téli műsora, a Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban. A világszínvonalú produkciókat vastappssal jutalmazta a teltházas közönség.


Még mindig annyira izgatott vagyok, hogy nagyon nehezemre esik leülni és szavakba önteni, amit a Fővárosi Nagycirkuszban átéltem, de másokkal is meg kell osztanom ezt a frenetikus élményt, különben szétrobbanok. De milyen varázslat kerített hatalmába a rengeteg nézővel egyetemben? A karácsony szelleme és segédei, a bájos és csintalan Szikramanók! Miután a karácsony szelleme az ünnephez közeledve bejárta a Föld országait és beletekintett az emberek szívébe, szomorúan tapasztalta, hogy a szeretet ünnepe lassan csak a drága ajándékok gyors és ideges beszerzését és az ünnep mihamarabbi letudását jelenti. Csillagszórókból teremtett manócskái megelégelik az emberek hozzáállását és elcsenik a karácsonyfa alól az ajándékokat, amelyekbe egy-egy erényt rejtenek, hogy visszatereljék az embereket az ünnep valódi lényegéhez.


Az első dobozban a belső érték lapul, amelyet az ukrán Konstantin A. Krutyko kínai lengőrúd produkciójával prezentál, majd Ádám Krisztián – akit idén a Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntettek ki – a hideg télben forró, latin ritmusokra táncol, ugrókötelezik, egykerekű biciklizik, vagy épp leül a magasdróton, miközben őrjöngő tömeg lüktet alatta. A következő dobozban a barátság lapul, amelyet Tatjana Pelekh jelenít meg az ember legősibb barátaival, a kutyákkal, akik mindenki arcára mosolyt csalnak kajlaságukkal.


Bizalom nélkül nem létezhetnek sem a kapcsolatok, sem a szeretet ünnepe. Ezt a nehezen megszerezhető, erős köteléket mutatja be Hus István és Fehérgyarmati Adrienn, a magyar artisták között manapság ritkaságszámba menő, lenyűgöző perzs számában. A szünet előtt még egy hatalmas bulit csap a karácsony szelleme – Maka Gyula –, a főmanó – Gábor Anita –, a Szikramanók és az orosz Troupe Aliev, akik egy igazán pörgős és profi deszkaszámot mutatnak be, miközben a karácsony szellemének és főmanójának köszönhetően olyan örökzöld Rock and Roll klasszikusok csendülnek fel, mint a Csókkirály vagy a Grease-ből magyarosított Nekem férfi kell.


A szünetről visszatérve valami egészen hihetetlen csodának lehetünk tanúi: szinte égi jelenésekként öt gyönyörű fehér tigris sétál be a manézsba, akiket szelidítőjük a földön fekve vár. Az orosz Sergey Nesterov olyat mutat, amit az ember nagyon ritkán tapasztalhat meg életében. Segítő nélkül szemlélteti az ember és állat között lévő feltétlen bizalmat, szeretetet, harmóniát és nyugalmat. Barátaival pusztán érintésekkel és mozdulatokkal kommunikál, valamint sok-sok puszival és simogatással. Amikor azt hittem, hogy ezt már nem lehet fokozni, egy oroszlán hölgy érkezik a manézsba, akivel hatalmas ölelkezésbe, játékba és pusziskodásba fognak, amilyet azelőtt csak Kevin Richardsontól, az oroszlánsuttogótól láttam az ismeretterjesztő csatornákon. Hihetetlenül megható és maradandó élmény volt látni Sergey Nesterov és az állatok kapcsolatát.


Az ifjú ukrán zsonglőr tehetség, Kostiantyn Korostylenko művészien szenvedélyes és kecses, egyszerre kilenc labdával bemutatott produkciója után, a szeretet ajándéka következik. Az orosz Duo Aliev dinamikus, látványos és romantikus levegőszámmal mutatta be a legerősebb és legszebb érzést, ami az emberek között létrejöhet. A csapatmunka fontosságára pedig a kilenc tagú etióp Black Lions lélegzetelállítóan profi hand voltige száma hívja fel a figyelmet.


Nincs klasszikus cirkusz bohócok nélkül, akik három különálló számmal – dobzsonglőr, egykerekű bicikli, és tollaslabda – lépnek fel a műsorban. Ezek nem kimondottan bohóc paródiák – passzázsok vagy entrék –, hanem vicces cirkuszi produkciók.


A műsor frenetikus hangulatához nagyban hozzájárul a Fővárosi Nagycirkusz állandó, magasan kvalifikált zenészekből álló zenekara, valamint a Patonai Zsolt táncművész által vezetett hat tagú, profi táncosokból álló, akrobatikus tánckar, akik Polyák Eszter jelmeztervező tökéletesen eltalált jelmezeiben huncutkodják végig az előadást.


Búcsúzóul a főmanó elénekelte a Jingle Bells című örökbecsű slágert, amit a cirkuszból kilépve több néző is vidáman folytatott. A Graeser József rendezésében létrejött Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban egy olyan látványos, a magas szintű szórakoztatás mellett értékeket is közvetítő klasszikus cirkuszi előadás, amely minden korosztály számára maradandó élményt nyújt, valamint felhívja a figyelmünket a szeretet ünnepének lényegére és a mögötte lapuló értékek fontosságára.


Szekáry Zsuzsanna