Díjátadó a Magyar Opera Napján

Új Örökös Tagjainak köszöntésével, házi díjátadóval, és egy új kiadvány bemutatásával ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját az Opera szombaton az Erkel Színház Bernáth Büféjében. 


Az eseményen Ókovács Szilveszter főigazgató Tarlós István, Budapest főpolgármestere jelenlétében átadta a Magyar Opera200 című kiadványt a főváros és a kerületek közkönyvtárai és zenei intézményei képviselőinek.


A Magyar Állami Operaház 2015 óta élő hagyománya, hogy a magyar opera napja alkalmából jelenti be új Örökös Tagjait, valamint adja át azon elismeréseit és díjait, amelyeket korábban az évadnyitó társulati ülésen vehettek át az intézmény művészei és azon munkatársai, akik a háttérben segítik a bemutatók és az előadások létrejöttét.


A Magyar Állami Operaház Örökös Tagjainak Testülete Kiss B. Atilla, Pászthy Júlia és Rozsos István operaénekest, továbbá Kékesi Mária balettművészt választotta soraiba. Posztumusz Örökös Tag lett továbbá Borsa Miklós, az Opera egykori főmérnöke és műszaki igazgatója, Kukely Júlia és Szamosi Elza operaénekesek és Radnai Miklós, az Operaház legendás egykori főigazgatója.


A magánénekesek közül a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek odaítélhető Závodszky Zoltán-díjat Kálmándy Mihály vehette át. Az ösztönös tehetséget és erős színpadi személyiséget jutalmazó Sudlik Mária-díjban Pánczél Éva, a biztos énektechnikán alapuló érthető hangképzés és a tiszta, szép magyar kiejtés magas szintű műveléséért odaítélhető Melis György-díjban Balatoni Éva részesült.


Az évad énekkari művésze Stefanik Márta és Kristóf István, zenekari művésze Könyves-Tóth Mihálytrombitaművész lett. Az évad női kartáncosa Tarasova Kateryna, míg a férfiaknál Molnár Dávid részesült az elismerésben. A Vágó Nelly-emlékdíjat idén Pilinyi Márta díszlet- és jelmeztervező kapta, „Az előadásokért” emlékérmet Mucsi Miklós fővilágosító és Nyerges Árpádné szcenikai adminisztrátor, a Vasfüggöny-díjat pedig Noszkó Andrea titkársági asszisztens és Kun Vilibald színpadmester vehette át. A 2018-tól az Opera rangos belső dijat kíván alapítani az irodai munkakörben dolgozó munkatársainak, amelynek első kitüntetettje Nyilassy Ágnesnemzetközi referens. Az emlékplakett Dárday Andor egykori művészeti főtitkár nevét viseli, aki a legendas emlékezet szerint iróasztal mellől, egyetlen telefonnal felszerelkezve is képes volt összetartani az Opera hattérvilágát. A Krasznai János által készített díj jutalmazottjai a legjobb irodai munkatársa közül kerülnek ki. Az Opera ezen kívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél, köztük Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművészt, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosát, Bányai Rita fősúgó, Fericián László festőművész, Hommer Csaba tánckari művész, Kónya György énekkari művész, Nyuli László zenekari művész, Paul Éva zenekari művész, Szajkóné Fojtó Enikő zenekari művész, Szeőke Zsuzsanna statisztaszervező, Szőnyi Sylvia énekkari művész, Wambach Tibor zenekari művész. 


Az esemény alkalmával Ókovács Szilveszter főigazgató átadta Tarlós István főpolgármesternek, valamint a megjelent kerületi polgármestereknek a dalszínház kép- és hangfelvételeit összegyűjtő Magyar Opera200 című CD-bokszot. A csaknem kétévszázados magyar operatörténet 35 reprezentatív művét több mint 50 lemezen összegyűjtő kiadványt egy éve, ugyancsak a magyar opera napja alkalmából mutatta be a Magyar Állami Operaház. Az elmúlt egy év folyamán az ország legnagyobb kulturális intézménye minden vidéki megyeszékhelyre és városi könyvtárba igyekezett eljuttatni a magyar operairodalmat népszerűsíteni kívánó anyagot. Ennek a sorozatnak a zárásaként az ünnepi alkalomból a fővárosi és kerületi közkönyvtárak és zenei intézmények is átvehették az Opera ajándékát.


Az ünnepségen Ókovács Szilveszter újabb, az Opera gondozásában készült és az itt ápolt műfaj népszerűsítését és oktatását célzó kiadványt mutatott be. Kákay István O/A - holnapra című tanári segédkönyve az általános és középiskolások mindennapos énekléséhez kíván utánpótlást szolgáltatni 222 példával az Opera által képviselt dalszínházi műfajok több mint 250 éves hagyományából. A 32 szerző 55 operájából és 7 balettjéből származó példák között rövid részletek szerepelnek a többi között olyan művekből, mint az Aida, a Bánk bán, a Carmen, A diótörő, a Figaro házassága, a Háry János, A kékszakállú herceg vára, a Lysistraté, a Nabucco, az Otello, a Pomádé király új ruhája, a Rigoletto, a Spartacus, a Székely fonó, a Traviata és A walkür. A négy különböző nehézségi kategóriába sorolt példákat képi illusztrációval kísért magyarázó szöveg vezeti fel. A kötet végén a zeneszerzőkről szóló rövid ismertető és szószedet is segíti a segédkönyv használóinak munkáját.