Folytatódik a Pajtaszínházi program

 Budapest, 2018. október 29., hétfő (MTI) - Idén is folytatódik a vidéki amatőr társulatokat támogató Pajtaszínház program, amelyhez ebben az évben 81 település csatlakozott. Az amatőr társulatok 2019. január 26-án és 27-én a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak be a Pajtaszínházi Szemlén.


    Idén a 81 csatlakozott település 40 százaléka 1000 fő alatti, de egyetlen helység lélekszáma sem haladja meg a 3100 főt - mondta el a programról tartott hétfői, budapesti sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette: a program 2016-os indulása óta az eddig csatlakozott közösségek 90 százaléka megmaradt, és most is működik.


    Az idén csatlakozott legnagyobb lélekszámú település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 3041 fős Sajókaza, a legkisebb pedig a Veszprém megyei Németbánya, amelynek lakossága 111 fő. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte: jövőre az országhatár is megnyílik, hiszen erdélyi kistelepülések közösségei is csatlakozhatnak majd a programhoz.


    Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora a mentorálás folyamatáról elmondta, hogy az elmúlt évek gyakorlatai alapján, a jelentkező településekhez az adott megyében működő színházaktól rendelik ki azokat a mentor színészeket, drámapedagógusokat, akik szakmai segítséget nyújtanak az amatőr színjátszóknak darabjaik megalkotásához. A mentorok átlagosan 15 alkalommal látogatnak el egy-egy csoporthoz ősztől egészen januárig.


    Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a színház egy olyan intézmény, amely mindig keresi a helyét és újrafogalmazza önmagát. Ahol igazán van értelme új irányokat találni, az a közművelődés - tette hozzá.


    A hétfői program után egy pajtaszínházi fórumon is részt vehettek a Budapestre érkezett települések képviselői. A szakmai minikonferencián az eddigi eredményeket, problémákat és a továbblépési lehetőségeket is összegzik majd.