Nemzeti minősítést kap a kecskeméti Színház

Nemzeti minősítést kap a kecskeméti Katona József Színház 2020. január 1-jétől – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós szerint éppen itt az ideje, hogy az öt másik vidéki színház, a pécsi, a szegedi, a debreceni, a miskolci és a győri mellett a kecskeméti teátrum is nemzeti színház legyen.

– Kecskemét valóban hírös város, hiszen megalakulása óta jelentős szerepet töltött be a magyar történelemben és a magyar kultúrában is – fogalmazott Kásler Miklós.

Felidézte, hogy itt született a nemzet drámáját megíró Katona József, itt dolgozott Kodály Zoltán, itt végezte tanulmányait Jókai Mór, itt volt segédszínész Petőfi Sándor, itt alapította meg az ország egyik legjelentősebb művésztelepét Iványi-Grünwald Béla, itt működik a világhírű animációs filmeket gyártó rajzfilmstúdió, „tehát tényleg azt lehet mondani, hogy Kecskemét messze sugárzó kulturális kincseket hoz létre”.


– A színház is beleillik ebbe a sorba, végig a magyar kultúrára, a magyar értékekre támaszkodott, megőrizte, fejlesztette és tovább is adta azokat – folytatta a miniszter. – Örömmel jelentem be, hogy az eddigi öt vidéki nemzeti teátrum mellett a kecskeméti színház is nemzeti színház lesz. A kormány ezzel fejezi ki elismerését az itt folyó alázatos, magas színvonalú munkáért. Nagyon remélem, hogy a nemzeti jelzővel ékesített színház ezt a missziót, emellett a városvezetés mellett, a jövőben is továbbviszi – zárta gondolatai Kásler Miklós.

„Több mint hat évvel ezelőtt, amikor már láttam, hogy a társulat minden ízében megfelel a nemzeti színházi kritériumoknak, elindítottuk az első kérelmet. A színház mindeközben évről évre fejlődött, nagyobb feladatokat vállalt és látott el, amelyeket mind a kecskeméti közönség, mind a szakma is elismerésekkel honorált. Túl azon, hogy a Társulat egésze megérdemli az új minősítést, úgy gondolom, hogy a város polgárai, színház szerető, színházba járó nézői az igazi nyertesei a nemzeti színházi kinevezésnek” – mondta Cseke Péter igazgató.


A miniszteri bejelentésre reagálva Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere beszédében így fogalmazott:

– Óriási megtiszteltetés ez a városnak, a színház közönségének és társulatának egyaránt, egy csapatmunka közös és nagyszerű elismerése. Köszönöm a kormánynak és a miniszter úrnak, hogy úgy gondolják, hogy az a munka, tudás és kulturális színvonal, amelyet mi itt közösen képviselünk, méltó arra, hogy a magyar nemzetet is képviselje. Péterrel 12 éve dolgozunk együtt. Nagyon örülök, hogy ezt a közös munkát most egy ilyen elismeréssel sikerült megkoronázni, és hogy a színház társulatának tagjai most már egy nemzeti színház tagjai lehetnek.