Ingyenes programokkal vár a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál

Láthatják a nézők a Hegedűs D. Géza által rendezett, Igó Éva és Zoltán Áron játékával a Szívlapát versszínházi előadást, kortárs költők verseivel. Szintén kortársakat, kizárólag költőnők verseit gyúrja elementáris előadásba az E-Mancik Társulat négy színésznő lírai és profán játékával, akik persze a férfiakról, testről, az öregedésről és a női szemmel fontos témákról mutatnak be jeleneteket. Az előadás címe stílusosan Verslábak neccharisnyában, majdnem úgy, mint a Varidance társulat fergeteges mozgásszínházának, a Verslábak, ha táncolnak című előadásnak, Vári Bertalan koreográfiájával. A társulat a zene, a tánc és a vers ötvözésével állította színpadra az újszerű, izgalmas darabot.


A Soproni Petőfi Színház Mindörökké Júlia című, Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatát bemutató előadása mellett Petőfi visszaemlékezéseit is láthatjuk, Jánosi Ferenc és Szemerédi Bernadett estjében, ahol a forradalomba induló költő szülői házában töltött utolsó napján, a porlepte tárgyai és emlékei között, egykori utazásainak képei elevenednek meg.


Ha már Ady100 évforduló van, a Zichy Szín- Műhely ADYnemADYde címmel itt debütál Csikós Attila kortárs dokumentumszínházi produkciójával, Dolmány Attila rendezésében, amelyben párhuzamos idősíkban láthatjuk Ady életének fontosabb állomásait három, a digitális korban élő, 21. századi szereplőn keresztül és megkísérli bemutatni, mit üzenne Ady Párizsból, ha lenne YouTube csatornája?


Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában a közönség a különböző csatornákon vetített műsorok paródiáját Villon művekkel színesítve tekintheti meg. Beköszön a képernyővé alakuló színpadról a Kékfény, Teleshop, Kívánságkosár és még számos televízió műsor, átszőve François Villon költeményeivel. Villon kalandos és szerelmi életének legfontosabb mozzanatait eleveníti meg Senki Fia című előadásában Dévai Zoltán monodrámája.


A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel DupaSzaltó című élőzenés, az összművészet szinte minden elemét felvonultató előadói estjét, ahol a költő festményei is megjelennek, illusztrálva az elhangzott verseket.


Két nagyon igényes gyerekelőadás is a fesztivál repertoárjára került. Fazekas Mihály népszerű Lúdas Matyiját a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában, az eredeti történethez nyúlva mutatja. A Simorág TánCirkusz Ördögmeséjepedig az ördögök életébe bepillantva mutatja meg a sokféle mesebeli lénnyel való kapcsolatunkat, számtalan csintalanság révén. Utóbbi előadás különlegessége, hogy az előadás a színház, a tánc, a cirkusz és a bábszínház formanyelvének összekapcsolásával jött létre.


József Attila versszínházat mutat be a Holdvilág Kamaraszínház: Minden rendű emberi dolgokhoz című előadása, Babits Mihály: Jónás könyvét pedig Mercs János debreceni színművész viszi színre.


Minden program ingyenes, regisztrálni a Váci Dunakanyar Színház jegypénztárában és online a következő linken lehet:
https://forms.gle/7AMYayii7D6eVBJw5


Rubra Art Lounge ad majd helyet a versmondásnak és a verskoncerteknek: Bob Dylan, Ady Endre, József Attila és Faludy György szövegeivel Gerendás Péter szerzői estjét láthatjuk majd, Varró Dániel verseire írt zenés sztoriját Molnár György Kaleidoszkóp-díjas verszenész, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc és Pilinszky János megzenésített verseit pedig Nemes Levente lírai koncertje mutatja be.


Az előadások többsége a versenyprogram része: az Uray Péter rendező, koreográfus, egyetemi művész tanár, Kiss László Csokonai-díjas rendező és Takács Bence előadóművész alkotta grémium dönt majd a rangos Kaleidoszkóp-díjak odaítéléséről és a milliós díjazásról.


Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és amatőr előadók, társulatok találkozásának megteremtése. Fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, védnöke Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a fesztiváligazgató Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a házigazda pedig Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója. A VersFesztivál kiemelt támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.