OperaLive - MaszkaBál – Wiedemann Bernadett és Kelemen Zoltán operaestje

Pénteken és vasárnap 20:00 órától az Opera népszerű szólistáinak operaestjét tekintheti meg az online közönség. A művészek által összeállított, nagyjából 60 perces áriaműsorokat az Opera korrepetitorai kísérik zongorán. A sorozat 2020-as etapjában főként Kossuth-díjas és Kamaraénekes művészek léptek fel önálló estekkel, amelyekben mindig szerepet kapott két vendégművész is. A program az új évben újragondolt változatban jelentkezik: az Opera további nagyszerű énekesei párban adnak áriaestet. Műsorvezető: Gyüdi Melitta, Mona Dániel, illetve Ókovács Szilveszter főigazgató. 


2021. január 22-én Wiedemann Bernadett mezzoszoprán és Kelemen Zoltán bariton válogatnak kedvenc áriáikból és duettjeikből Verditől Kodályig. Operaestjük 20:00 órától látható a Facebookon és az Origón.

Wiedemann Bernadett 1993-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol Bende Zsolt mellett Eőry Zsuzsanna, Mikó András, Békés András és Medveczky Ádám voltak meghatározó tanárai. Tanulmányait Joan Sutherland, Rózsa Vera és Jevgenyij Nyesztyerenko kurzusaival tette teljessé. Közel három évtizedes pályafutása során a Magyar Állami Operaház egyik meghatározó művésze lett, repertoárján szinte minden jelentős 19. és 20. századi opera mellett barokk és kortárs zeneszerzők műveit is megtaláljuk. Pályafutása során a legnagyobb karmesterekkel dolgozott együtt, számos lemezfelvételt készített, nemzetközi karrierje során pedig fellépett Ausztriában, Savonlinnában, Ljubljanában, Wiesbadenben, Pozsonyban, Olaszországban, Japánban, Katarban, Pekingben és Saõ Paolóban. Munkásságát 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 2020-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. 


Kelemen Zoltán eleinte prózai színésznek készült, később érdeklődése az opera felé fordult. 1993-ban felvették a Debreceni Csokonai Színház énekkarába, és már az első évadban kisebb szólószerepeket is rábíztak. Mindeközben Mohos Nagy Évánál tanult énekelni. A Magyar Állami Operaház közönsége 1995-ben ismerhette meg: Belcore szerepével indult az Operaházban rendezett II. Budapesti Nemzetközi Énekversenyen, de a zsűri kérésére a középdöntőben már Dulcamaraként folytatta a versenyt, amelyet ezzel a szereppel meg is nyert, ami a nemzetközi színpadok felé is utatt nyitott számára. Az Operába 2012-ben tért vissza Jago szerepében, azóta számos szerepben lépett fel a dalszínház produkcióiban, és rendszeres résztvevője nemzetközi turnéknak is.  Repertoárja mintegy hatvan szerepből áll, a buffo basszustól a lírai baritonon át a Verdi-hősbariton figurákig több mint 40 főszerepet énekelt. 


Az előadás művészeti vezetői: Aczél András és Kovács Katalin
Zongorán közreműködik: Dallos Erika
Műsorvezető: Gyüdi Melitta


Műsor:

Wagner: A Rajna kincse – Erda monológja („Weiche Wotan, Weiche!) – Wiedemann Bernadett
Wagner: Tannhäuser – Wolfram áriája a III. felvonásból („Wie Todesahnung... O du, mein holder Abendstern”) – Kelemen Zoltán
Verdi: Falstaff – Mrs. Quickly és Falstaff kettőse a III. felvonásból („Reverenza!”) – Wiedemann Bernadett és Kelemen Zoltán
Chopin: b-moll noktürn, Op. 9, No. 1 – Dallos Erika
Verdi: Ernani – Don Carlo áriája a III. felvonásból („Oh, de’ verd’anni miei”) – Kelemen Zoltán
Cilea: Adriana Lecouvreur – Bouillon hercegné áriája („Acerba voluttà”) – Wiedemann Bernadett
Giordano: Andrea Chénier – Gérard monológja („Nemico della patria”) – Kelemen Zoltán
Kodály: Háry János – Háry és Örzse duettje („Tiszán innen, Dunán túl”) – Wiedemann Bernadett és Kelemen Zoltán