„A Világ a mi szemünkkel”

A Világ a mi szemünkkel címmel nyílik fotókiállítás a Veszprémi Petőfi Színházban az Éltes Mátyás Alapítvány szervezésében november 9 –én, amely a fogyatékkal élők mindennapjait mutatja be. Az Aranycsapat című musicalt november 26-án este láthatják a nézők a Veszprém Megyei Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Integrált Színházának előadásában, szintén a veszprémi teátrumban.

Oberfrank Pál, színházigazgató, az esemény védnöke a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindig nagy öröm a színház és a kultúra által jót tenni, helyet adni olyan kiállításoknak, kezdeményezéseknek, amelyek arról tanúskodnak, hogy az ember alkotó lény, aki mindig képes újat teremteni, ezzel is színesítve világunkat. 
Bernáth Ildikó, az Éltes Mátyás Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a kiállítás a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményében lakó, fogyatékkal élő fiatalok életét mutatja be.
A fotókat Lengyel Tamás készítette, aki maga is fogyatékkal élő fiatalember. 
Bernáth Ildikó hangsúlyozta, hogy az alapítvány által elnyert pályázatok az évek során olyan kapukat nyitottak meg, melyek által a fogyatékkal élők is az épekhez hasonló esélyhez juthatnak.
Hozzátette: a kiállítást Fülöp Attila, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkár nyitja majd meg.
Horváthné Somogyi Ildikó, az ÉFOÉSZ Veszprém megyei elnöke, országos alelnöke elmondta, hogy a szövetség idén ünnepli 35. születésnapját, melyet az Aranycsapat című előadásukkal szeretnék emlékezetessé tenni. 
Felidézte: az Integrált Színház 1992-ben jött létre, mára mintegy 70 tagja van. 
Előadásukban látás-, hallás-, mozgás- és értelmi sérült fiatalok szerepelnek, akik az ép társaik mellett főszerepeket játszanak, táncolnak, énekelnek. Külön öröm számukra, hogy mindezt a Veszprémi Petőfi Színház színpadán tehetik meg. Az előadást Halápiné Kálmán Katalin rendezi, aki egyben a színház vezetője is – fejtette ki Horváthné Somogyi Ildikó.
Zárszóként Oberfrank Pál a színházi szakma nevében is megköszönte, hogy ilyen módon is megnyilvánulhat a színház és annak ereje, ezúttal Veszprémben, a kultúra egyik fellegvárában.