Átadták a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának díjait

Ünnepélyes díjátadó gálával zárult a határon túli színházak fesztiválja Kisvárdán. A június 24. és július 2. között megrendezett szemle – melynek előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta – díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház volt.


 A társulatok Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, Sopronból, Komáromból és Gyuláról képviseltették magukat, de tiszteletét tette például a Játékszín, a CSAK! – Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió is.

Kilenc nap alatt, öt helyszínen, huszonhárom produkciót láthatott a közönség, a Woyzeck különlegessége pedig az volt, hogy eredeti játszóhelyén, a szatmárnémeti Északi Színházban játszották.

Az előadásokat szakmai beszélgetések és egy kritikus workshop is kísérte, emellett a fiataloknak színésztréninget is tartottak Balázs Zoltán színész-rendező vezetésével.

A fesztivál díjait a július 2-i díjátadó gálán Pataki András, dr. Seszták Miklós, Leleszi Tibor, és Nyakó Béla adta át.


A díjazottak:

A zsűri életműdíjjal tüntette ki Meleg Vilmost, a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatóját.

A legjobb előadás díja a színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért: Az öngyilkos (Nagyváradi Szigligeti Színház)


 A 21. században is érvényes commedia dell’arte-forma megteremtéséért: A fogadósnő (Zentai Magyar Kamaraszínház)

Az új vígjátéki átjárások megteremtéséért: A doktor úr (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat)

A Szakmai Zsűri elismerő oklevele, az előadásuk kiemelkedő társadalmi érintettsége okán két társulat kapta: Mephisto (Újvidéki Színház) és Az utolsó kislányok (Kosztolányi Dezső Színház)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásában nyújtott virtuóz színészi játékáért Galló Ernő kapott elismerést.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadásában szerepe expresszív megfogalmazásáért Hunyadi István vette át a díjat.  

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című előadásában nyújtott intenzív színpadi jelenlétéért Barabás Árpád, a darab főszereplője kapott díjat.

A Komáromi Jókai Színház Az örökség című előadásában nyújtott hiteles drámai alakításáért Szvrcsek Anita vehette át a díjat.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Káosz című előadásában nyújtott sokrétű színpadi alakformálásáért Szilágyi Míra színművészet díjazták.

Kisvárda Város Polgármesterének Díját a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Forráspont című előadása kapta.

A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Woyzeck című előadásának revelatív színpadi ábrázolásáért az előadás látványtervezője Szőke Zsuzsi kapta.  


https://fidelio.hu/szinhaz/atadtak-a-magyar-szinhazak-34-kisvardai-fesztivaljanak-dijait-172381.html