Ex - premier az Újszínházban

Mit tehet egy ifjú király, akinek semmi kedve az uralkodáshoz és a reá váró érdekházassághoz? Szerb Antal szerint a legokosabb, ha ilyenkor puccsot szervez önmaga ellen és Monte Carlóban, szélhámosként kezd új életet.  Persze a bonyodalmak közemberként sem kerülik el az ex uralkodót, és végül a sorsa utoléri őt.

Az Ex Szerb Antal egyetlen színdarabja, amely nem szűkölködik fordulatokban, humorban, sikamlós helyzetekben. Az Újszínház legújabb színműve elgondolkodtat, szórakoztat, egyszóval tökéletes színházi élményt nyújt.

A darabot Szilveszter napján délután és este is bemutatják, sőt az ünnep alkalmával különleges meglepetéssel várják a nézőket.

Szerb Antal: Ex

zenés vígjáték 3 felvonásban, 4 képben
Rendező.: Kerényi Imre
Egy király megunja a magas tábornoki gallért és azokat a korlátokat,  amelyek őt a közönséges halandóktól elválasztják. Forradalmat szervez  maga ellen, és otthagyja ősei trónját. De milyen foglalkozást válasszon,  amikor az uralkodáson kívül semmihez sem ért? Nem marad más választása;   szélhámos lesz. De ehhez sincs semmi tehetsége. Szerencsére, vagy a  véletlen jóvoltából egészen rendkívüli helyzetbe kerül: azt kell szélhámoskodnia, hogy ő saját maga: azaz VII. Olivér exkirály. Ez a legősibb vígjátéki forrás, a személycsere egy fejtetőre állított változata. Paradoxonok halmozása a kor divatja szerint. A személyiség körülhatárolása és kigúnyolása. Szerb Antal 1942-43-ban A. H. Redcliff  angol írói álnév mögé rejtőzve jelentette meg ezt az izgalmas regényt, s  nem sokkal ezután „Ex” címmel vígjáték formájában is feldolgozta a történetet.

Szereposztás:

I. Sancho – FEHÉRVÁRI PÉTER
Saint Germain – DÖRNER GYÖRGY
Emerita – TORDAI TERI
Ortrud hercegnő – BÁTYAI ÉVA
Marcelle – KISS EMMA
Medina Sidonia – SZAKÁCS TIBOR
Titkár/Valmier – TÓTH TAMÁS
Pardo–Bazan miniszterelnök /Baudrie – BESZTERCZEY ATTILA
Badajoz pénzügyminiszter/Gervaisis – SZARVAS ATTILA
dr. Alcala – VASS GYÖRGY
Guzman/Maitre d’Hotel – VARGA ÁDÁM
Ribeira/Oblongue – GYÜRKI ISTVÁN
Zizigan/Lakáj – HAJDU ÁDÁM
Harry Steel, újságíró – ifj. JÁSZAI LÁSZLÓ
Mr. Compton – INCZE JÓZSEF

Díszlet–jelmez: Húros Annamária
Zeneszerző: Borhi Miklós
Dramaturg: Falussy Lilla
Ügyelő: Báhner Péter
Súgó: D. Szabó Erzsébet
Korrepetitor: Nemessányi Éva
A rendező munkatársa: Szelőczey Dóra

Rendező: KERÉNYI IMRE