Ivánka Csaba-díj 2016

PAPADIMITRIU ATHINA színművész, aki generációjának egyik legsokoldalúbb művésze nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat, - Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását, - klasszikus és kortárs színművekben, tragédiákban, komédiákban, zenés színházi produkciókban, operettekben, musicalekben, filmekben és televíziós játékokban egyaránt magas színvonalú, sodró erejű, karizmatikus alakításai, - elhivatott művészi munkájának elismeréseként.

A díjat egy  pályatársakból álló kuratórium  ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2016. december 12-én, HIRTILING ISTVÁN, HÁMORI ILDIKÓ és PAPP ZOLTÁN színművészek  adják át.

PAPADIMITRIU ATHINA görög származású magyar színésznő 1976-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Simon Zsuzsa tanítványaként. Pályáját a 25. Színházban kezdte, 1978-tól a Népszínház, 1982-től a Nemzeti Színház, 1989-től a Rock Színház tagja volt. 1995-től a Fővárosi Operett Színház társulatában játszik.

A Pályafutása során a prózai és a zenész színház világában, s filmekben egyaránt sodró erejű,  karizmatikus alakításokat nyújtott, drámai hősnők és zenés darabok, operettek, musicalek főszereiben, többek között JÚLIA a Romeo és Júliában, CORDELIA a Leare Királyban, MIRANDA a Viharban, GONDOS ESZTER az Énekes madárban, MÁRIA MAGDOLNA a Csíksomlyódi Passióban és a Jézus Krisztus Szupersztárban,  HIPPIA Az ember tragédiájában, MIRANDOLINA Goldoni darabjában,  JESSICA A Velencei kalmárban, ALDONZA a La Mancha lovagjában,  THENARDIERNÉ és FANTINE a Nyomorultakban, TANGOLITA a Bál a Savoyban, LYSISTRATE Arisztophanész vígjátékában, ELEKTRA Szophoklész művében és az Elektra mindörökké című filmben, PEACOCNÉ a Koldusoperában, URSULA a Száz év magány előadásában.

Megjelent CD-i Latin érintés, Végtelen érintés. Kitüntetései: Rajz János-díj 1988, Farkas-Ratkó-díj 1989, EMeRTon-díj – az év musicalszínésznője 1993, Ivánka Csaba-díj 2016.

Mellékelten küldöm az Alapítvány RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ ANYAGÁT, Papadimitriu Athina portréját, a kitüntetett művész életrajzi adatait szerepeinek, filmjeinek listájával nyomtatható formában, továbbá a díj és Ivánka Csaba fotóját.

Papadimitriu Athina telefonszáma: 06-70-331-6092

IVÁNKA CSABA (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az Ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés. A kitüntetést korábban  SZAKÁCSI SÁNDOR, CSERNUS MARIANN, MIHÁLYFI BALÁZS, BUBIK ISTVÁN, VÉGH PÉTER, KÉZDY GYÖRGY, KUBIK ANNA, KOVÁTS ADÉL, ŐZE ÁRON, BÁN JÁNOS, TÓTH ÉVA, HIRTLING ISTVÁN, KEREKES ÉVA, RUBOLD ÖDÖN színművészek és FEKETE MARI zenei vezető nyerték el.

A díjazott művészre irányuló figyelmet köszönjük, üdvözlettel: Bartos Zsóka s.k.

                                                                                                        művészeti referens, az Alapítvány ügyvivője    

IVÁNKA CSABA ALAPÍTVÁNY
1025 Budapest, Krecsányi utca 1. – Telefon: 06-20-426-5557