Latinovits Zoltán szobrát avatták a Veszprémi Petőfi Színházban

Krisztiáni Sándor szobrászművész Latinovits Zoltánról készült bronzszobrát pénteken este avatták fel a Veszprémi Petőfi Színházban, a színészóriás előtt tisztelegve Latinovits-teremmé átkeresztelt emeleti társalgóban.

Oberfrank Pál színházigazgató elmondta, a Latinovits szobor felavatásával és a terem átkeresztelésével régi vágya teljesült a színháznak, ilyen módon állítanak emléket az egykor Veszprémben élő és alkotó művészlegendának.

Az igazgató elmondta azt is, bár a „Színészkirály” legendás alakításaival sokakat megihletett, és játéka ma is példaként szolgál a színészek számára, emellett igencsak öntörvényű ember volt.

Az ünnepségen jelen volt a fiatalon elhunyt szobrászművész édesapja is, aki felidézte, fia akkor kapott ihletet a szobor elkészítésére, mikor elmesélte neki, azt a Latinovits Zoltánt jól jellemző történetet, amikor  egy előadás alkalmával olyan vehemensen játszotta szerepét, hogy megsérült, eltörte a bokáját.

Az avatáson részt vett Brányi Mária alpolgármester, aki kiemelte, Latinovits Zoltán alakja minta lehet a felnövekvő generációk számára. Büszkék lehetünk arra, hogy városunkban alkotott, hangja, és szavai máig fülünkbe csengenek- tette hozzá.

A szobrot és a termet Nagy Károly kanonok áldott a meg.

Latinovits Zoltán a 70-es évek elején szerződött a Veszprémi Petőfi Színházhoz.

Számos emlékezetes alakítása és rendezése volt Veszprémben.