XIII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó

A Forte Társulat, a Fitos Dezső Társulat és a Duna Táncműhely előadásai és Harcsa Veronika koncertje mellett 1956-os emlékkiállítás és jazz koncert is szerepel a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó programjában. A november 16-19. között tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő programsorozatban idén is olyan progresszív alkotók munkáját láthatja a közönség, akik a tradicionális mozgásformákon alapuló kortárs táncelőadásokat visznek színre.

A Kalászi Kortárs Tánctalálkozóról

A Tánctalálkozó gyökerei a Duna Táncműhelyhez nyúlnak vissza. A társulat indulása óta a Kós Károly Művelődési Ház / Kalászi Faluház rendszeresen befogadja az együttes kísérleti előadásait, s az évek során egyre nagyobb lett az igény a nézők részéről, hogy a Faluházban más kortárs táncelőadásokat is láthasson a közönség. A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó a szentendrei kistérségben egyedülálló módon karolja fel a kortárs táncművek bemutatását, szolgálja ki a modern tánc iránti igényt.

A fesztivál ars poeticája az évek során kibővült: eleinte olyan progresszív alkotókat hívtak meg a programba a szervezők, akik az alkotás során a néptánchoz nyúltak vissza, speciális tánctechnikaként használva a néptáncot, illetve a néptánc területéről érkeztek a kortárs tánc berkeibe. E törekvés a mai napig megmaradt, ám kiszélesedett az elmúlt években: a szervezők ma már főként jelentős hagyományra visszatekintő, „tradicionális” mozgásformákon alapuló kortárs táncelőadásokat hívnak meg a fesztivál programjába.

2012 óta nagy hangsúlyt fektetünk a fiatal (gyermek és kamasz) közönség bevonására, mivel hiszünk abban, hogy a tánc értésére és szeretetére való nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni. E törekvésnek megfelelően a 2016-os fesztivál programjából nem hiányozhat a legfiatalabb korosztályt megcélzó előadás: ebben az évben a Vaskakas Bábszínház és a Fitos Dezső Társulat: A láda titka c. interaktív meseprodukcióját hívjuk meg.

A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó rendszeres vendége a Forte Társulat, ez idén sem lesz másként, ám ebben az évben nem Horváth Csaba, hanem egyik tanítványa, Widder Kristóf rendezését, a Bernarda Alba házát láthatja a közönség. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal alkotóknak is lehetőséget adjunk a bemutatkozásra.

A 2016-os válogatásban szerepel a házigazda, a Duna Táncműhely legújabb bemutatója, a Körtánc, továbbá a Fitos Dezső Társulat egy másik produkciója, a Falusi színek, amely inkább a néptáncot kedvelőkhöz fog közel állni.

Fontosnak éreztük, hogy Kalászi kortárs Tánctalálkozó is megemlékezzen az 1956-os forradalomról, így a fesztivál zárónapján egy emlékezéssel átszőtt rendhagyó jazzkoncertre, és egy kifejezetten az emlékév alkalmából született táncprodukcióra kerül sor.

A XIII. KALÁSZ KORTÁRS TÁNCTALÁLKOZÓ RÉSZLETES PROGRAMJA

November 16. szerda

 

19.00               Fitos Dezső Társulat: Falusi színek

A Fitos Dezső Társulat táncprodukciója visszanyúl a tiszta forráshoz. Nagy kihívás és fontos feladat hagyományt őrizni és egyéni ízzel bemutatva színházi élménnyé emelni a ma emberének. A kíváncsiságból, amely mindig figyelemmel veszi körül a másik embert, különösen a távolról érkezőt és abból a kíváncsiságból, amely önmagát fürkészi: ki vagyok én, kik voltak az elődeink, hogy éltek, miben hittek…? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A Kárpát-medence kulturális sokszínűsége, melynek kimeríthetetlen a folklórkincse, változatos és színes világot mutat be a városlakóknak. Az élet rendje évszakról évszakra, napról napra, percről percre diktálja a tennivalókat. Dalainkban, zenénkben és táncainkban megőrizve azt az ősi tudást és erőt, ami régről jön, és ott van mindnyájunkban.

Előadja: Fitos Dezső Társulat

Közreműködik: Szentendre Táncegyüttes

Zeneszerző: Szabó Dániel

Zenél: Bazseva zenekar

Zenei szerkesztő: Nyitrai Tamás

Rendező-koreográfus: Kocsis Enikő, Fitos Dezső

20.30                    Táncház - zenél: Bazseva zenekar

November 17. csütörtök

10.30               Fitos Dezső Társulat: A láda titka (gyerekelőadás)

Mit tegyen az ember fia, ha egyszer csak váratlanul begurul hozzá egy láda? Nem tudni, hogy honnan, nem tudni, hogy kié... SEHOL senki, csak a láda. Régi jószág, ütött-kopott, rézcsatokkal, nagy lakattal, kerekeken gurul, gurul... Vajon mit rejthet e láda? Talán SEMMIT. Talán üres. És ha mégis színültig van VALAMIVEL? Nincs mese, az öreg láda titkát csak akkor fejtheti meg az, ki megtalálta, ha kinyitja. Hogy meri-e? Lesz-e hozzá bátorsága? Vagy bontatlanul visszaküldi VALAKINEK, VALAHOVÁ? Csak az tudja meg a választ, ki megnézi az előadást.

Előadja: Fitos Dezső, Sipos Gergő

Bábtechnika: Kolozsi Angéla

Zenei szerkesztő: ifj Csoóri Sándor

Dramaturg: Kocsis Rozi

Díszlet- és jelmeztervező: Michac Gábor

Rendező-koreográfus: Kocsis Enikő, Fitos Dezső

19.00               Forte Társulat: Bernarda Alba háza

A Bernarda Alba háza című előadás egy klasszikus mű kortárs adaptációja, mely felhasználja a fizikai, sőt olykor a prózai színház alkotóelemeit, mégis elsősorban zene- és mozdulatközpontú.

A zenei anyag Bakk-Dávid László, a Zeneakadémia alkalmazott zeneszerző szakos friss diplomásának munkája, a koreográfus-rendező pedig Widder Kristóf, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2014-ben az első fizikai színházi koreográfus szak hallgatójaként.
A mű a generációk közötti feszültséget dolgozza fel egy zárt viszonyrendszerben: egy családban, melynek már nincsenek férfitagjai. Az ebből adódó hiátus a színpadon mind a zene, mind a mozgás meghatározó eleme. A fülledtség, az elfojtott szenvedélyek és a finom gesztusok az előadás leguralkodóbb motívumai.

Előadja: Lőrinc Katalin, Blaskó Borbála, Sipos Vera, Varga Krisztina, Zsigmond Emőke, Gyöngy Zsuzsi, Pallag Márton

Zene: Bakk-Dávid László

Fény: Payer Ferenc

Koreográfus: Widder Kristóf

November 18. péntek

19.00               Harcsa Veronika-koncert

20.30               Duna Táncműhely: Körtánc

Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata által ihletett kortárs néptánc előadásunkkal nem a kései Kádár-rendszert szeretnénk pellengérre állítani, vagy párhuzamot vonni a ‘gulyás-kommunizmus’ és napjaink között, hanem a kornisi pillanatképet tágítva, a benne rejlő kór- és korrajzot mélyítve próbálunk érvényes, aktuális megállapításokat tenni magunkról, „magyarságunkról”, sorsunkká vált történetiségünk természetéről. Hiszen évszázadok óta járjuk „körtáncunkat”…
Kornis művében felbukkanó karaktereket különböző tánctechnikák, táncos előadásmódok segítségével gondoljuk tovább. Ezért az előadásban a Duna Táncműhely néptáncosai mellett a kortárs tánc legkülönbözőbb területeiről érkező művészek lépnek fel.

Előadja: Lőrinc Katalin, Horváth Zsófia, Appelshoffer János, Dimény Levente, Hámor József, Bonifert Katalin, Fehértóy Zsanett, Kriston Fruzsina, Soós Gyula András, Kolumbán Norbert

Jelmez: Kiss Zsuzsanna

Fény: Lendvai Károly

Zene: Panda&Bakai Marci

Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt

November 19. szombat

18.00               1956, ami elválaszt és összeköt - Stefan Varga és az EEG Trio jazz koncertje, vendég Pozsár Eszter

Rendhagyó jazz koncert zenével, történetek elmesélésével és vetítéssel: Stefan Varga (Németo.) édesapjának története az 1956-os mosonmagyaróvári sortűztől az emigráción keresztül a németországi családalapításig; majd fia, Stefan gyökereinek keresése (többek között a Sziget Fesztiválon), és a magyarországi zenész barátságok kialakulása, közös szerzemények születése, közös turnék.

Az EEG Trio zenéje lendületes, ritmikus, sokszor rockos hangvételű, mégis a modern jazz, a 21. századi eklektikus zene lenyomata. Az együttes tagjai: Stefan Varga (D) – gitár, Eichinger Tibor – gitár, Eged Márton – basszusgitár, Gavallér Csaba – dobok. Vendégművész: Pozsár Eszter – fuvola, szaxofon.

19.30               Duna Művészeti Társaság: Egy nép kiáltott

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készülő mű a 20. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait meséli el a tánc nyelvén. A táncjáték jeleneteket ragad ki ezekből az időkből harcosan, romantikusan, szatirikusan, búsan, optimistán, sodró zenei kíséretre, sok tánccal, látványosan, a teljesség igénye nélkül.

A rendhagyó „történelemóra” a forradalmat állítja a középpontba. Visszaidézi azokat az állapotokat, amelyek a terror elleni szabadságharchoz vezettek, és megjeleníti a forradalom utáni diktatúra időszakát is, a jövőbe mutató optimizmussal, a változások tükrében eljutva a máig.

Zenei szerkesztő: Pál István „Szalonna”

Szerkesztő koreográfusok: Juhász Zsolt, Mihályi Gábor

Rendező - koreográfus: Mucsi János

Kísérőprogram: 1956-os emlékkiállítás az emeleti Galériában